Participantii la un fond de pensii private obligatorii (pilonul II) ar putea sa se mute la alt fond prin simpla contactare a administratorului acestuia, care se va ocupa de transmiterea actelor necesare catre gestionarul primului fond al clientului, potrivit unei propuneri de norma a CSSPP.

Decizia a fost luata pentru a inlatura "disfunctionalitatile identificate in cadrul primei procedurii de transfer - august 2008 si tinand seama de propunerile si comentariile primite din partea administratorilor de pensii administrate privat", se arata in comunicatul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), care a lansat propunerea de modificare a normei in dezbatere publica.

Potrivit noilor prevederi, participantul care vrea sa se transfere va contacta direct numai administratorul fondului de pensii private obligatorii la care urmeaza sa se transfere, in vederea obtinerii documentatiei necesare.

Dupa ce se verifica datele completate in documente, administratorul fondului la care participantul vrea sa se transfere trebuie sa transmita actele necesare catre administratorul fondului de la care acesta urmeaza sa se transfere.

Calitatea de participant la noul fond de pensii va fi dobandita la data transferului de disponibilitati banesti catre noul fond de pensii administrat privat, se arata in comunicat.

Disponibilitatile banesti transferate reprezinta contravaloarea activului personal net al participantului, care nu poate fi mai mica decat suma maxima dintre valoarea garantata si suma contributiilor participantului, din care se scad comisioanele legale si penalitatile de transfer, dupa caz.

In cazul in care contravaloarea activului personal al participantului care se transfera este mai mica decat valoarea garantata, diferenta se acopera din provizionul tehnic constituit de administratorul de la care se transfera participantul, potrivit CSSPP.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
ALDE spune ca nu sustine proiectul de lege pentru desfiintarea ASF