Criza mondiala va afecta pensiile private din Romania prin scaderea numarului de noi intrati pe piata muncii, pe fondul reducerii investitiilor straine, si prin temperarea cresterilor salariale din sectorul privat, care se vor face cu mai multa prudenta, a spus seful AIG Fond de Pensii.
"Impactul crizei il vad in trei directii - investitiile straine in Romania vor scadea - si atunci numarul de noi angajati eligibili pentru o pensie privata va putea sa se reduca in urmatoarea perioada -, in timp ce numarul de someri ar putea sa creasca", a declarat directorul general al AIG Fond de Pensii, Mihai Coca-Cozma (foto), citat de NewsIn.

El considera ca salariile din sectorul privat nu vor mai creste in perioada urmatoare conform estimarilor facute de administratori in urma cu un an, astfel incat acestea sa se alinieze altor tari din Uniunea Europeana.

"Maririle salariale vor fi, probabil, mult mai prudente in urmatoarea perioada si atunci veniturile fondurilor (pensia) nu vor mai creste asa cum se asteptau admistratorii, dar si participantii", a explicat seful AIG Fond de Pensii.

Pe de alta parte, Mihai Coca-Cozma crede ca o parte dintre investitori vor renunta sa mai intre pe piete din tari precum Romania si Bulgaria in actualul context economic, deoarece vor avea acces mai greu la finantare, care totodata va fi si mai scumpa.

In ce priveste siguranta activelor, "criza internationala nu va avea un impact major asupra fondurilor pensiilor private din Romania, atat timp cat administratorii de fonduri vor miza in portofoliul lor pe instrumente conservatoare".

"Riscul de depreciere al unitatilor de fond este asigurat tocmai prin strategii de limitare a potentialelor pierderi. Nici castigurile nu vor fi foarte mari, dar se vor putea obtine randamente pozitive in aceste perioade de timp tulburi", a mai spus seful AIG Fond de Pensii.

AIG Fond de Pensii este al patrulea jucator de pe piata pensiilor private obligatorii, cu active totale nete de 28,32 milioane lei la 31 august si 238.156 participanti, numar care corespunde unei cote de piata de 6,4%, potrivit datelor CSSPP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri