Fondul Monetar International (FMI) a cerut, marti, o interventie solida a puterilor publice, pentru calmarea tensiunilor din sistemul bancar, confruntat cu pierderi potentiale de 1.400 miliarde dolari, relateaza AFP, citat de Newsin.
"Nu vrem sa recomandam statelor masuri concrete, dar credem ca trebuie sa abordeze trei probleme: fondurile proprii ale bancilor, activele cu probleme si finantarea", a declarat directorul departamentului pentru piete financiare al FMI, Jaime Caruana, cu ocazia unei conferinte de presa de la Washington.

Fondul si-a publicat, marti, raportul semestrial pentru "stabilitate financiara mondiala" cu cateva zile inaintea adunarii generale din toamna.

Fondul si-a revizuit semnificativ estimarile privitoare la pierderile legate de devalorizarea activelor financiare americane si le-a evaluat la circa 1.400 miliarde dolari, comparativ cu 945 miliarde dolari, cat fusese estimarea anterioara.

Potrivit FMI, bancile va trebui sa isi majoreze capitalul cu 675 miliarde dolari in urmatorii cinci ani.

"Ca sa atenueze dificultatile de finantare interbancara, statele trebuie sa ia masuri care sa remedieze problemele de creditare si de lichiditate, ce nu pot fi disociate", se arata in raport.

Intrebat daca FMI va alege o abordare mai putin liberala, Caruana a spus ca "fragilitatea sistemului este un argument serios" pentru interventie publica.

FMI a mers pana la a recomanda statelor sa injecteze direct fonduri publice in "institutiile financiare viabile", salutand astfel decizii cum ar fi cea de nationalizare a bancii Fortis in Olanda.

"Credem ca pentru sectorul privat va fi greu sa ia astfel de decizii in urmatorii ani, deci credem ca sectorul public poate da un ajutor", a spus oficialul FMI.

Caruana a sugerat, totodata, crearea si in alte tari in afara de Statele Unite a unor programe de rascumparare de catre stat a activelor toxice. Planul secretarului american al Trezoreriei, Henry Paulson, "merge in directia cea buna".

Reprezentantul FMI a dat exemplul garantarii depozitelor bancare ale populatiei in caz de faliment din cadrul Uniunii Europene (UE), comentand ca "ar trebui sa existe o anumita armonizare, nu numai pentru gestionarea crizei, ci si pentru sustinerea unei integrari a sistemelor financiare".

Ca sa contribuie la calmarea tensiunilor create de criza creditelor, Fondul s-a pronuntat in favoarea unui ajutor al bancilor centrale acordat creditarii interbancare, sub forma unei sustineri "limitate si indirecte".

Criza creditelor, care a urcat dobanda la care bancile se imprumuta intre ele, a diminuat eficienta instrumentelor traditionale de politica monetara, dobanzile cheie, atrage atentia institutia condusa de Dominique Strauss-Kahn.

Bancile centrale "ar trebui sa furnizeze stimulente jucatorilor sa faca singuri tranzactii intre ei si sa permita, astfel, o iesire ordonata a bancii centrale din piata, de indata ce s-au calmat cele mai mari tensiuni", arata FMI.

Fondul a recomandat, totodata, sa fie "facilitata reducerea nesigurantei privitoare la evaluarea riscului de creditare de catre jucatorii de pe piata".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri