Banca centrala a Canadei a coborat dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, la 2,5%, in cadrul unei actiuni concertate a bancilor centrale, cu scopul de a calma pietele, relateaza AFP.

"Intensificarea crizei financiare mondiale are repercusiuni negative asupra tuturor tarilor. In ultimele saptamani, conditiile din pietele financiare internationale s-au deteriorat puternic", arata un comunicat al bancii centrale din Canada.

Banca Centrala Europeana (BCE), Federal Reserve si Bank of England (BoE), au redus miercuri dobanzile cheie cu jumatate de punct procentual, intr-o actiune concertata, menita sa ajute bancile pentru a face fata crizei economice globale.

Astfel, BCE a coborat dobanda de politica la 3,75%, Fed la 1,5% si BoE la 4,5%. In schimb, banca centrala a Japoniei s-a vazut in imposibilitatea de cobori dobanda cheie, aceasta fiind deja la un nivel foarte scazut, de 0,5%.

Banca centrala a Suediei a luat, de asemenea, decizia de a cobori dobanda de referinta cu 0,5%, la 4,25%. Banca centrala a Chinei a anuntat, tot miercuri, o scadere a dobanzii la imprumuturile pe un an, cu 0,27 puncte procentuale, pentru a doua oara in cursul unei luni. Decizia intra in vigoare joi.

De asemenea, banca centrala a Elvetiei a decis sa coboare cu un sfert de punct procentual dobanda de referinta. Marja de variatie pentru dobanda cheie coboara, astfel, de la 2,25-3,25% la 2%-3%, potrivit bancii centrale a Elvetiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Ce lucruri ar putea învăța companiile în această perioadă de criză
Setari Cookie-uri