"Va asigur cu toata responsabilitatea ca absolut nicio banca din sistem nu prezinta probleme de lichiditate si ca toate bancile din Romania se incadreaza in limitele stabilite de Banca Nationala a Romaniei", a declarat, Nicolae Cinteza.

Declaratia oficialului BNR vine in contextul in care pe piata au aparut zvonuri cu privire la stabilitatea bancilor din Romania, in contextul crizei financiare internationale, care au generat o tendinta de retragere a economiilor de catre clienti.

"Au aparut zvonuri cu privire la problemele pe care le intampina sau pe care urmeaza sa le intampine bancile si va asigur ca nu exista niciun motiv de ingrijorare.Absolut toate bancile dispun de bani, sub forma rezervelor minime obligatorii pe care le au la BNR", a adaugat Cinteza.

El a spus ca, in prezent, exista o tendinta de retragere a banilor din banci, dar nu una semnificativa si a subliniat ca trebuie evitata amplificarea acestui comportament, pe fondul unui sentiment de panica, intretinut de zvonuri.

Citeste si:

"Din absolut toate bancile sunt retrageri in acest moment. Nu se vede o crestere semnificativa, dar este o crestere", din care pierd tot clientii, care nu mai primesc dobanda pentru depozitele la termen, a explicat Cinteza.

El a reiterat pozitia bancii centrale, exprimata public si de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

"BNR este pregatita sa sprijine bancile, in cazul in care acestea ar avea probleme de lichiditate", a mai spus directorul departamentului de supraveghere, adaugand ca, deocamdata, in sistemul bancar romanesc exista inca exces de lichiditate.