Datoria externa a Romaniei urmeaza sa fie restructurata. 5 miliarde de euro imprumutati anii trecuti cu dobanzi mari vor fi restituiti pentru a ne imprumuta cu dobanzi mai mici, dar pe termene mai lungi.

Ministerul Finantelor Publice a initiat in premiera discutii cu Fondul Monetar International pe tema restructurarii datoriei externe a Romaniei. "Incercam intr-un dialog pe care il avem atat cu banci de investitii, cat si cu Fondul Monetar International si cu implicatia agentiilor de rating sa gasim o formula prin care sa restructuram portofoliul datoriei existente, intrucat Romania plateste pentru inca un numar de ani de acum incolo niveluri de dobanda ridicate datorate conditiilor de piata existente la momentul emisiunilor respective, in urma cu trei-patru ani", ne spune Dragos Neacsu, secretar de stat si presedinte al Comitetului interministerial pentru Garantii si Credite de Comert Exterior. Suma in discutie este de aproape 5 miliarde de euro si reprezinta atat obligatiunile emise, cat si creditele luate de la banci comerciale.

TINTE.

Maturitatea noilor obligatiuni care se vor emite va fi de 15 ani, iar dobanda se estimeaza ca va fi mai mica de 4%. Pentru aceasta este insa necesara obtinerea a inca cel putin unui calificativ "investment grade" din partea marilor agentii de rating, lucru asteptat in aceasta toamna. Astfel, in ultimul trimestru al anului sau la inceputul anului viitor ar urma sa aiba loc emisiunea de bonduri.

MUNCA DE CONVINGFERE.

Pana atunci, trebuie convinsi si detinatorii de bonduri ca "o maturitate mai mare in combinatie cu un cupon mai mic este mai interesanta, mai atractiva, in noile conditii de risc ale Romaniei, decat un cupon mai mare, dar pentru o maturitate mai redusa", explica Neacsu. Pe romaneste, este si in avantajul investitorilor sa castige o suma mai mica in conditiile in care perioada se mareste. "Investitorii sunt interesati sa-si consolideze nivelurile actuale ale dobanzilor care vor scadea. Ei stiu, ca au vazut asta in alte parti", considera secretarul de stat.

PERSPECTIVE.

Obtinerea calificativului "investment grade" va permite Romaniei sa se indatoreze de la o diversitate mai mare de investitori institutionali. Fondurile private de pensii si ale asigurarilor de viata, care urmaresc un orizont de investire mai lung, nu au putut sa isi ia o expunere pe Romania tocmai din cauza rating-ului care se afla inca in zona speculativa, considera Neacsu. El apreciaza ca inainte de a emite o datorie noua trebuie restructurata cea existenta. De asemenea, secretarul de stat doreste diversificarea operatiunilor de trezorerie, asa incat sa avem o trezorerie moderna.

SUBSCRIERE-FULGER

Initiativa autoritatilor romanesti se prefigureaza a fi un succes. In urma cu cateva saptamani, obligatiunile emise de Primaria municipiului Bucuresti pe Bursa de la Londra s-au vandut intr-un timp-record. "Pentru prima data in istoria unei emisiuni de obligatiuni municipale, in 37 de secunde a trebuit sa inchidem subscrierea, pentru ca pentru pachetul de 500 de milioane se subscrisesera peste 800 de milioane in mai putin de 37 de secunde", declara Adriean Videanu, primarul general al Capitalei. "Dobanda de 4,125% este cea mai buna dobanda obtinuta de vreo entitate a statului roman in ultimii 15 ani" spune Videanu, potrivit Rador.

IMPRUMUT PENTRU APA

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Compania de Apa Somes au semnat un contract de imprumut in valoare de 7,2 milioane de euro pentru sustinerea unui program de reabilitare a retelelor de apa din sapte orase. Compania de Apa Somes va functiona ca un operator regional si va furniza servicii de apa pentru 500.000 de locuitori din sapte orase aferente judetelor Cluj si Salaj. "Este primul proiect al BERD de acest gen in Romania. Prin implementarea acestui proiect va creste eficienta, costurile operationale se vor reduce si standardul de viata va creste", a declarat presedintele BERD, Jean Lemierre.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri