Potrivit datelor comunicate ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in perioada 1 ianuarie-31 mai 2005, contul curent al balantei de plati a depasit suma de 2 miliarde de euro, fiind cu 71,5% mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Deficitul a avansat cu aproape 800 milioane de euro in luna mai, fata de luna aprilie, mai exact, de la 1,39 miliarde de euro la 2,178 miliarde de euro. BNR precizeaza ca schimburile comerciale au avut un sold negativ de 2,538 miliarde de euro, in crestere cu peste 930 milioane de euro, comparativ cu perioada ianuarie-mai a anului trecut, in timp ce veniturile au inregistrat un deficit de 624 milioane de euro, cu 91 milioane de euro mai mare decat in acelasi interval din 2004.

Valoarea transferurilor curente, adica a fondurilor remise de catre romanii din strainatate, inclusiv de celebrii "capsunari", a crescut cu 51 milioane de euro fata de anul trecut, pana la 984 milioane de euro, dar nu a reusit, iata, sa compenseze dezechilibrele celorlalte componente ale balantei.




Lasand la o parte valoarea mare a soldului negativ al balantei comerciale - cel mai mare din ultimii 15 ani -, BNR precizeaza ca ritmul de crestere a deficitului de cont curent s-a incetinit usor, de la 85% in primul trimestru la 77% dupa primele patru luni si la 71,5% la finele lunii mai.

In ceea ce priveste datoria externa pe termen mediu si lung, Banca Nationala anunta ca aceasta a ajuns la sfarsitul lunii mai a.c. la 21,116 miliarde de euro, in crestere cu 16,4% fata de 31 decembrie 2004. Datoria externa publica si public garantata a ramas la nivelul de la sfarsitul lunii aprilie, de 10,87 miliarde euro, si reprezinta 51,5% din datoria externa pe termen mediu si lung, fata de 55,4% la 31 decembrie 2004. Datoria externa negarantata public (apartinand, in principal, agentilor economici privati - n.n.) insuma la sfarsitul lunii mai 9,319 miliarde de euro, cu o crestere de 20,7% fata de 31 decembrie 2004.

Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationle a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), considera ca politica economica deficitara promovata de Cabinetul Tariceanu si, mai ales, masurile restrictive si neproductive, promovate in ultima perioada de Banca Nationala, au condus la scaderea dramatica a competitivitatii companiilor romanesti de export pe piata internationala. "In plus, dupa ce la rectificarea bugetara guvernul ne-a luat 400 miliarde de lei din primele de export, pe care le-a dat nu stiu carui minister, a venit acum si Consiliul Concurentei, care ne-a luat bonificatiile la dobanda, pentru creditele de export" - declara cu amaraciune Mihai Ionescu. Singurul avantaj pe care-l mai au exportatorii este acela ca-si pot plati furnizorii si subfurnizorii in valuta, la aceste operatiuni fiind cat de cat aparati de oscilatiile mai mari sau mai mici ale cursului valutar - a adaugat secretarul general al ANEIR.

Mihai Ionescu ne-a declarat ca membrii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor sunt foarte ingrijorati, deoarece, in ultima perioada, multe companii cu productie de export au fost nevoite sa inchida portile sau sa-si restranga drastic activitatea, trimitand in somaj circa 40.000 de angajati. Printre cele mai afectate sectoare se numara industria textila, care este nevoita sa faca fata si concurentei neloiale din partea produselor ieftine aduse pe piata europeana, inclusiv in Romania, mai mult sau mai putin legal, din China.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri