Pana la sfarsitul anului curent, bancile vor mai reduce dobanzile la credite cu cateva puncte procentuale, estimeaza analistii din domeniul financiar-bancar. Vestea buna este ca institutiile
Baltazar: Dobanzile vor stagna

Dobanzile practicate la depozitele constituite in lei vor fi la sfarsitul anului la acelasi nivel ca in prezent, iar dobanzile practicate de banci la credite vor fi reduse cu un punct procentual, apreciaza consultantul financiar Bogdan Baltazar. In acelasi timp, dobanzile practicate la banci la depozitele si imprumuturile in moneda americana vor creste. Analistii din SUA estimeaza ca Federal Rezerve va majora dobanda cu 0,25 puncte procentuale in toamna.

Dobanzi de 12-14% la credite

Analistii estimeaza ca la finele anului, ratele medii ale dobanzilor practicate de banci vor fi de 12%- 14%. In prezent, la creditele in lei sunt practicate dobanzi intre 9,5% si 29%. Cele mai mici dobanzi sunt la creditele pentru achizitia de imobile, in timp ce la imprumuturile pentru nevoi personale, dobanzile sunt mult mai mari. Potrivit datelor BNR, ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale erau la sfarsitul lunii mai de 16% la creditele pe temen lung, in timp ce ratele medii ale dobanzilor percepute pentru creditele de consum erau de 20%.

In prezent acestea sunt de circa 15% pentru creditele acordate pe termen lung, respectiv 18% pentru cele acordate pentru o perioada de pana la cinci ani. In ceea ce priveste dobanzile la depozite, specialistii apreciaza ca ratele medii vor fi intre 8-10%, adica similare cu cele din prezent

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri