Analiza tehnica e un instrument destinat participantilor la piata care isi fixeaza tinte de castig pe termen scurt-mediu, asumandu-si corespunzator un risc mai ridicat. Cei care utilizeaza acest tip de analiza speculeaza in general comportamentul irational al operatorilor de pe piata, folosind grafice pe baza carora estimeaza cea mai probabila evolutie a pretului in viitor. Ca urmare, analizarea tranzactiilor care au avut loc poate sa ajute un trader sa anticipeze destul de precis evolutia n viitor a preturilor.

Analiza tehnica face abstractie de situatia financiara a companiei, fiind frecvente cazurile in care se pot obtine castiguri pe actiunea unei societati ce inregistreaza pierderi. Cele doua tipuri de analiza nu trebuie insa privite ca excluzandu-se una pe cealalta. Spre exemplu, un investitor care prefera analiza fundamentala poate utiliza analiza tehnica pentru a optimiza momentul intrarii/iesirii de pe o actiune. De asemenea, pentru un jucator care foloseste preponderent analiza tehnica exista momente in care graficele nu indica un trend clar, situatie in care se pot utiliza criterii ajutatoare ce tin de situatia financiara (perspectiva dividendelor, rezultatele financiare), determinand astfel cea mai probabila evolutie a pretului.

Recomandari

Un prim aspect de care trebuie sa tinem cont cand se doreste realizarea unei analize tehnice este existenta unei baze de date privind tranzactiile, separat pentru fiecare simbol. De asemenea, se pot utiliza informatii istorice privind indicii bursieri, in urma analizei tehnice fiind estimat trendul segmentului de piata. Asemenea informatii sunt usor de gasit si stocat, cel mai adesea fiind utilizat Microsoft Excel-ul. Exista si programe speciale pentru analiza tehnica (Metastock, Tradestation, Wealth Lab, TC2000).

Analiza tehnica se va realiza pe baza preturilor trecute si a volumelor de tranzactionare. Unii analisti sustin ca este suficient numai pretul de inchidere al unei actiuni, valoarea la care s-a realizat ultima tranzactie a zilei respective. Dar, de cele mai multe ori, pretul de inchidere nu ilustreaza cel mai corect situatia, existand suficiente cazuri in care acesta a fost fortat. Isi arata totusi utilitatea pe termen scurt, cand sunt evidentiate tendinte pentru ziua urmatoare.
Un pret mai corect ar fi media din ziua respectiva. Dar o estimare cat mai exacta a viitorului se face utilizand date privind pretul de deschidere, pretul minim, pretul maxim, cel de inchidere si volumul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri