Guvernul a ridicat plafonul de garantare a depozitelor bancare la 50.000 euro

Guvernul a ridicat plafonul de garantare a economiilor din banci de la 20.000 la 50.000 de euro, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu, adaugand ca autoritatile romane sunt pregatite sa majoreze suma garantata sau chiar sa o elimine, daca UE va lua o decizie in acest sens.

"Incepand de azi, plafonul de garantare este de 50.000 de euro. Daca UE va lua decizia de a majora, sau chiar de a inlatura acest plafon, suntem in masura sa facem acest lucru", a declarat Tariceanu.

Seful Executivului a dat din nou asigurari ca sistemul bancar romanesc nu este afectat de criza financiara internationala.

Saptamana trecuta, premierul Tariceanu anuntase ca Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) pregateste un act normativ prin care depozitele bancare vor fi garantate in limita a 50.000 de euro, fata de 20.000 euro in prezent.

Decizia autoritatilor romane a venit dupa ce ministrii europeni de finante au ajuns la un acord, la inceputul saptamanii trecute, referitor la majorarea plafonului minim de garantare pentru depozitele bancare ale populatiei, de la 20.000 la 50.000 de euro, in cazul in care bancile dau faliment.

Gguvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat in aceasta saptamana ca plafonul anterior de garantare, de 20.000 euro, acoperea 99,2% din depozite, dar ca cele 0,8% din depozite mai mari de 20.000 euro insumeaza 40% din volumul economisirii din Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri