In acest an, aproape 90% din creditele noi pentru locuinte au fost acordate in valuta in Ungaria, iar analistii estimeaza ca o limitate a acestui tip de imprumut va incetini puternic activitatea bancara.

"Nu am oprit complet imprumuturile in moneda straina in Ungaria, asa cum a facut MKB, dar am devenit foarte restrictivi in acordarea de noi credite in valuta, iar cele care vor fi acceptate vor fi acordate in euro", a spus purtatorul de cuvant al Raiffeisen International, Lars Hofer, pentru Reuters, citat de NewsIn.

"De asemenea, oferim de ceva vreme clientilor nostri posibilitatea preschimbarii creditelor in moneda straina in credite in moneda locala", a adaugat el.

Analistii spun ca bancile sunt nevoite sa opreasca imprumuturile in valuta pentru ca isi acopera expunerea prin tranzactii swap, a caror piata a fost inghetata de turbulentele financiare actuale.

Citeste si:

Mai devreme, Volksbank Ungaria, subsidiara a grupului austriac Volksbank International AG (VBI), a anuntat ca a limitat creditarea in dolari si in franci elvetieni pe piata ungara.

Luni, banca ungara MKB, actionarul majoritar al MKB Romexterra din Romania, anunta ca a suspendat acordarea de credite in valuta pentru a proteja clientii de fluctuatiile valutare.

Alte banci din Ungaria au anuntat ca monitorizeaza situatia.

Marti, Millennium si PKO BP, doi dintre cei mai mari creditori din Polonia, au anuntat ca vor inaspri normele de creditare ipotecara din cauza costurilor mai mari ale finantarii si a temerilor ca ritmul de crestere economica va fi afectat de criza financiara.