Noua administratori vor ramane pe piata pensiilor private obligatorii in urmatorii trei ani, dupa un proces de fuziuni si preluari, din cauza costurilor operationale pe care nu le pot sustine jucatorii mici sau pentru ca nu vor reusi sa adune 50.000 de participanti, estimeaza marii administratori.
Pana la inceperea etapei de colectare a contributiilor clientilor, patru companii de pe piata pensiilor obligatorii (pilonul II) din cele 18 care au participat la start - Marfin, Zepter, MKB Romexterra si AG2R - au solicitat retragerea de pe piata.

Cele patru societati aveau 4.854 de participanti, care insumau doar 0,1% din numarul total de aderenti la sistemul pensiilor private obligatorii la acea data.

"Este probabil ca fondurile de pensii private obligatorii care au atras un numar mic de participanti sa isi vanda portofoliile in urmatorii doi-trei ani si sa ramana pe piata doar 50% dintre fondurile care au fost autorizate initial", a declarat directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea, citat de NewsIn.

Ea a explicat ca fondurile mici vor fi absorbite de fondurile mai mari nu doar din nevoia acestora din urma de a creste, "cat mai ales din cauza costurilor operationale fixe necesare, chiar si in administrarea unui fond mai mic".

"S-ar putea chiar ca participantii din aceste fonduri sa se transfere inainte ca administratorii sa poata negocia transferul lor catre alti administratori", a adaugat Bunea.

Prima tranzactie de pe piata pensiilor obligatorii a fost anuntata la sfarsitul lui septembrie, de catre grupul Banca Comerciala Romana (BCR) care s-a inteles cu actionarii administratorului Omniasig Pensii pentru preluarea acestuia. Valoarea Omniasig Pensii a fost estimata la circa 13-13,5 milioane euro.

"Dupa anuntul recent privind prima tranzactie de pe piata de pensii obligatorii si avand in vedere cerintele legislative, probabil ca peste trei ani vor mai ramane pe piata doar noua fonduri, restul fiind nevoite sa ia parte la procesul de consolidare a pietei", a declarat directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut (foto).

El sustine ca acest proces de consolidare al pietei este unul firesc, care a avut loc si in alte tari din regiune unde gasim sisteme de pensii private asemanatoare cu cel romanesc.

"Este doar o chestiune de timp pana cand vom asista si la prima fuziune intre fonduri, in sensul strict al cuvantului", a adaugat Andanut.

Potrivit legii, un fond de pensii trebuie sa aiba cel putin 50.000 de participanti dupa primii trei ani de la data constituirii ca sa ramana pe piata. In prezent, patru din cele 14 fonduri de pe piata au mai putin de 50.000 de clienti, ceea ce le face susceptibile pentru preluari.

Mai optimist s-a aratat directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme, care considera ca "pe piata pensiilor private obligatorii vor ramane zece jucatori, avand in vedere ca administratorii trebuie sa acumuleze suficiente active pentru a-si sustine activitatea, dar si sa detina pragul legal de 50.000 de participanti pentru a ramane pe piata".

Aceeasi opinie este sustinuta de directorul general al AIG Fond de Pensii, Mihai Coca-Cozma, precum si de directorul general executiv al Aviva Fond de Pensii, Eugen Voicu, care considera ca pe piata pensiilor obligatorii vor ramane zece jucatori peste trei ani.

Piata pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 498,3 milioane lei (133,5 milioane euro) la sfarsitul lui septembrie, in crestere cu 26,5% fata de luna anterioara, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

In acest an, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

Salariatii cu varsta de pana la 35 de ani intra automat in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), in timp ce pentru angajatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, participarea la pilonul II este optionala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri