In schimb, fondurile de pensii private facultative (pilon III) au plasat doar 10% din active in afara tarii, care insumeaza 1,6 milioane euro din suma de 16 milioane euro, potrivit raportului trimestrial publicat vineri de Comisia de Supraveghere a Sostemului de Pensii Private (CSSPP).

La sfarsitul lui septembrie, 80% din activele fondurilor de pensii obligatorii erau plasate in titluri de stat si depozite bancare si numai 3% pe piata de capital.

In perioada urmatoare, arbitrul pensiilor private vrea sa acorde o derogare de la legislatia actuala, astfel incat fondurile de pensii private obligatorii sau facultative sa poata evita plasamentele in actiuni listate, care le aduc pierderi pe termen scurt in contextul crizei mondiale.

Citeste si:

Potrivit legislatiei actuale, un fond de pensii private poate sa investeasca cel mult 50% din active in actiuni cotate la burse din Romania sau din alte state europene, maximum 70% in titluri de stat, 20% in instrumente ale pietei monetare si cel mult 30% in obligatiuni corporatiste.

"Prin derogarea prevazuta de CSSPP, fondurile de pensii private obligatorii pot acumula lichiditatile necesare etapei de inceput a pilonului II, pentru a-si diversifica ulterior portofoliile de investitii, in conditii de siguranta sporita", se arata in raport.

CSSPP analizeaza astfel oportunitatea introducerii acestei derogari pentru "a permite administratorilor sa investeasca mai mult in instrumente mai sigure".