Leul a inchis ultima sedinta a saptamanii la 3,67 lei/euro, tranzactiile ulterioare depreciind usor moneda nationala pana la 3,68 lei/euro, aprecierea puternica venind pe fondul nevoii ridicate de lei in piata si a dobanzilor ridicate pe piata interbancara.
[Update] Moneda nationala a castigat astazi aproape 7 bani (1,77%) pana la 3,6691 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), pe fondul dobanzilor ridicate pe piata interbancara, avand o evolutie diferita fata de cea a mondelor emergente din regiune.

"Leul s-a apreciat puternic in ultima parte a sedintei pe fondul nevoii mari de lei din piata, dar si a sentimentului regional din ultima perioada", a declarat analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, citat de NewsIn.

Leul a inceput sedinta la 3,7650 lei/euro, dupa care s-a apreciat pana la cotatii de 3,72 lei/euro, nivel in jurul caruia a stagnat dupa ora 12. Cu putin inainte de 15:00, leul a inceput din nou sa se aprecieze puternic, pana la cotatii de 3,67 lei/euro.

Dupa inchiderea sedintei, moneda nationala s-a depreciat usor, iar la ora 16:30, bancile cumparau un euro cu 3,6793 lei si il vindeau cu 3,6853 lei. BNR a cerut si astazi cotatii, dar fara a face tranzactii.

Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere a leului in fata monedei europene cu 4 bani (1,06%) pana la 3,7353 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat vineri de BNR arata o apreciere a leului de aproape 3 bani (1%), pana la 2,7793 lei/dolar, de la 2,8077 lei/dolar, cat era joi.

Moneda nationala s-a apreciat rapid dupa ora 15, de la cotatii de 3,72 lei/euro pana la 3,67 lei/euro, ca urmare a cererii mari din partea vanzatorilor in lipsa, care isi inchid pozitiile pe euro/leu si au nevoie sa cumpere lei pentru a achita contravaloarea valutei cumparate.

"S-a cumparat mult euro/leusi acum vanzatorii au nevoie de lei pentru a inchide pozitiile", a declarat, citat de NewsIn, dealerul Bancii Transilvania Florin Bota.

Pe pietele din regiune, dupa o usoara apreciere in debut, forintul s-a depreciat de la 263 la 273 unitati/euro, dupa care si-a inversat tendinta si a castigat pana la 270 forinti/euro. Zlotul a urmat aceeasi tendinta si, dupa castigul din deschiderea sedintei, a pierdut teren de la 3,56 la 3,6135 zloti/euro, dupa care s-a apreciat pana la 3,56 unitati/euro, nivel in jurul caruia a oscilat ulterior.

Pe pietele internationale, moneda americana a avut o evolutie oscilanta, fluctuand pe parcursul sedintei intre 1,3389 - 1,35 lei/euro. La ora 16:30, ora Romaniei, dolarul intrase pe o tendinta de depreciere, iar euro era cotat cu 1,3423 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 19,00% pe an, mult peste cel de 16,53% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a sarit la 46,13% pe an, de la 28,31% pe an, cat era joi.

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au crescut puternic, la peste 20% pe an, nivel mult peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25%.

"Cu toate ca dobanzile pe piata interbancara sunt foarte ridicate, piata este putin blocata, iar bancile ce au nevoie de bani nu mai vor sa se imprumute, atata timp cat BNR practica dobanzi la creditele lombard de 14,25%. Probabil ca vom mai vedea dobanzi ridicate pana pe data de 23, cand se constituie rezervele minime obligatorii", a mai spus Constantinescu.

Cererea mare de lei a saltat si dobanzile pentru o zi de tip overnight din piata monetara la 20-40%.

Erste Bank a recomandat vineri investitorilor sa inchida pozitiile de vanzare euro/leu la 3,72 lei/euro, considerand ca moneda romaneasca are sanse mici de apreciere, deoarece turbulentele financiare mondiale au sporit ingrijorarile legate de vulnerabilitatea externa, potrivit Reuters.

"Exusta o probabilitate redusa de apreciere mai mare a leului in contextul mondial dificil", se arata in raportul Erste.

Analistii bancii austriece spun ca agravarea crizei financiare si politica fiscala relaxata a Romaniei au generat o depreciere brutala a leului la inceputul acestei luni, pana aproape de 4 lei/euro, care nu a putut fi stopata decat de interventia in piata a BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri