Administratorii de fonduri de pensii facultative au inregistrat pierderi de 7,2 milioane lei (1,96 milioane euro) in primele sase luni din 2008, in timp ce jucatorii din pensiile private obligatorii (pilonul II) au pierdut 59,18 milioane lei (16,1 milioane euro), potrivit unui raport al CSSPP.
"Sapte din opt administratori au raportat pierderi ale exercitiului financiar de 7,2 milioane lei", se arata in raportul trimestrial al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Raiffeisen nu administra inca un fond de pensii facultative in perioada analizata.

Cea mai mare pierdere a fost inregistrata de administratorul Allianz-Tiriac - 2,83 milioane lei, care administreaza doua fonduri de pensii facultative - AZT Moderato si AZT Vivace.

In ce priveste fondurile administrate, cinci din sapte "au realizat un profit net total 515.331 lei, iar doua fonduri au inregistrat pierderi de 188.802 lei", se mai spune in raport.

"Tendinta ca veniturile administratorilor sa fie sub nivelul cheltuielilor s-a pastrat si in urmatoarele luni ale trimestrului III. De exemplu, in luna august cheltuielile erau de 2,16 milioane lei, iar veniturile de circa 1 milion lei", potrivit datelor CSSPP.

Valoarea activelor nete ale celor noua fonduri de pensii private facultative (pilonul III) care isi desfasoara activitatea in Romania se situau la 59,59 milioane lei (15,96 milioane euro) la 30 septembrie, potrivit datelor publicate de arbitrul pensiilor private.

Administratorii de pensii private obligatorii (pilonul II) au pierdut 59,18 milioane lei (16,1 milioane euro) in primul semestru, in conditiile in care cheltuielile operationale sunt ridicate, iar veniturile incasate sunt mici, arata acelasi raport al CSSPP.

Pierderile inregistrate administratori au survenit in contextul unei piete care se afla la inceput, care necesita cheltuieli importante ce nu pot fi acoperite inca de venituri.

"Comisioanele de administrare aduc un castig prea mic in raport cu costurile operationale ale jucatorilor", a declarat un administrator din piata, citat de NewsIn.

Insa dupa ce au inceput sa incaseze contributii de la participanti, in mai 2008, unii administratori de fonduri au reusit sa obtina profit, potrivit situatiei prezentate de CSSPP.

"Dupa primele doua luni de activitate (mai - iunie 2008), numai patru fonduri de pensii au inregistrat profit in valoare de 1,36 milioane lei, celelalte zece inregistrand pierderi de 887.821 lei", potrivit raportului publicat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

In intervalul mentionat, cel mai mare profit a fost inregistrat de ING Fond de Pensii - 1,3 milioane lei, urmat de fondul gestionat de BT Aegon, cu un profit de 37.607 lei.

La polul opus se situeaza Allianz-Tiriac, care a inregistrat o pierdere de 427.858 lei, si Aviva, cu o pierdere de 162.104 lei.

"Si in urmatoarele luni ale trimestrului III, veniturile administratorilor au fost sub nivelul cheltuielilor. De exemplu, in luna august 2008, cheltuielile erau de circa 12 milioane lei, iar veniturile de 2,77 milioane lei", se mai spune in raport.

Marii administratori de pensii private obligatorii estimeaza ca piata isi va recupera investitiile totale intr-un interval cuprins intre 7 si 15 ani, in functie de nivelul comisioanelor platite agentilor, de costurile operationale si de promovare, dar mai ales de calitatea portofoliului.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri