Moneda nationala si-a continuat si luni dupa-amiaza tendinta de apreciere in fata euro, in contrast cu tendinta regionala, ajungand la cotatii apropiate de 3,63 lei/euro, ca urmare a dobanzilor mari din piata monetara, care fac atractiv leul in acest moment.
Leul a inceput sedinta in apropiere de 3,66 lei/euro si, dupa o depreciere pana in jur de 3,69 lei/euro, a reintrat pe o tendinta de intarire in cursul dupa-amiezii. La ora 17:10, euro era cotat cu 3,6290-3,6390 lei.

"Dobanzile raman mari si este interesant sa vinzi valuta si sa stai pe leu. Sunt in continuare active si pozitii speculative", a comentat Florin Bota, dealer al Bancii Transilvania, pentru NewsIn.

La cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), leul a castigat luni aproape 7 bani (1,77%) in fata euro, pana la 3,6691 lei/euro, iar fata de dolarul american, moneda nationala s-a intarit cu aproape 6 bani (2,09%), pana la 2,7213 lei/dolar,

Pe pietele din regiune, forintul a pierdut teren de la 265,5 unitati/euro pana la 268,7 unitati/euro la sfarsitul dupa-amiezii, iar zlotul a urmat aceeasi tendinta, depreciindu-se de la 3,548 zloti/euro in debutul sedintei pana la 3,583 unitati/euro.

Pe pietele internationale, moneda americana a revenit pe o tendinta de intarire dupa o depreciere in prima parte a zilei, fiind cotata cu 1,3359 dolari/euro in jurul orei 17:10, ora Romaniei.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 15,99% pe an, sub cel de 19,00% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a sarit la 56,05% pe an, de la 46,13% pe an, cat era vineri.

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight s-au mentinut sus luni, la 20-50% pe an, nivel mult peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25%, pe fondul cererii mari de lei din piata.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a comentat luni situatia din piata monetara, intr-un briefing de presa, mentionand ca tensiunile aparute la sfarsitul saptamanii trecute, reflectate si in cresterea puternica a dobanzilor, sunt disfunctionalitati temporare care nu necesita crearea de facilitati speciale de catre BNR.

"In cursul saptamanii trecute s-au calmat lucrurile pe piata valutara si s-au mutat tensiunile pe piata monetara. Este, insa, un atac esuat asupra leului. S-au format pozitii lungi pe leu, finantate de regula prin operatiuni de tip swap si, cand nu s-au mai putut finanta, s-au prabusit. Ca orice prabusire, scoate fum, iar fumul s-a vazut in piata monetara", a declarat Isarescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri