Piata financiara romaneasca incepe sa se diversifice. Instrumentele de investire a economiilor erau pana nu de mult doar cele clasice: in depozite bancare si titluri de stat. In ultimii ani insa, statul a constatat ca este mult mai ieftin sa se imprumute de pe piata externa nu de pe cea interna, ca atare acest mijloc de investitie, 100% sigur, s-a cam stins. Au aparut in schimb obligatiunile municipale, si odata cu ele s-a diversificat portofoliul fondurilor de investitii. La ora actuala, exista un singur fond de investitii specializat exclusiv in obligatiuni, Orizont, administrat de Certinvest.

Specializarea fondurilor pe anumite tipuri de plasamente (actiuni, depozite bancare, titluri de stat, obligatiuni municipale sau corporatiste) indica o tendinta noua in piata: investitorii s-au impartit deja pe categorii cei cu apetit mai mare sau mai mic pentru risc sau cei care vor plasamente fara risc. Bineinteles, randamentul fiecarui fond este in functie de profilul investitorilor pe care ii vizeaza: cu sau fara apetit pentru risc sau in functie de orizontul de timp ales de investitori.

Aparitia fondurilor specializate in plasamente gen obligatiuni indica faptul ca pe piata au aparut si investitori interesati de plasamente pe termene medii si chiar lungi. Asa se explica si decizia luata de CA IB Asset Management, societate de investitii a grupului HVB, care a lansat recent fondul Europa Obligatiuni. Unicat pe piata romaneasca, fondul isi va plasa resursele cu precadere in obligatiuni ale tarilor membre ale Uniunii Europene. Piata romaneasca va fi vizata de cel mult 20% din activele fondului. Randamentele fondului vor fi exclusiv in euro.

Din pacate, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu a permis deocamdata noului fond sa realizeze investitii in obligatiuni corporatiste sau municipale lansate in tarile Uniunii Europene. Din aceasta cauza, cele 80% din sursele fondului se vor indrepta catre obligatiuni guvernamentale, cu risc zero, emise de statele membre ale Uniunii.

CA IB Asset Management va incerca sa obisnuiasca investitorii romani cu un mod de a privi lucrurile mai putin intalnit la noi, acela pe termen mediu si lung. Perioada minima de investire recomandata de societatea de administrare este de trei ani, iar perioada optima, potrivit directorului general al CA IB, Florin Dolea, ajunge la cinci-sapte ani.


Randamentul pe care il va avea Europa Obligatiuni este deocamdata greu de previzionat, acesta fiind primul fond de acest gen din Romania.

Florin Dolea, director general CA IB


Intr-adevar, pentru cei care doresc sa-si plaseze banii pe termen lung si cu un grad de siguranta ridicat, apleul la Europa Obligatiuni ar putea fi o decizie buna. Pentru prima data, investitorii romani dornici sa isi plaseze disponibilitatile in pietele de capital europene o pot face rapid, facil si in conditii de siguranta ridicata.

Viorel Udma, director general VMB Partners, este de parere ca oferta lansata pe piata de CA IB are totusi si plusuri, si minusuri, mai ales daca luam in calcul mentalitatea din acest moment a investitorilor romani. Principala problema pentru investitorul roman va fi expunerea la riscul valutar: fondul va investi preponderent in instrumente denominate in euro, minimum 80%, prin urmare fluctuatia de curs leu/ euro va influenta direct valoarea unitatii de fond. Udma analizeaza ipotetic rezultatele pe care le-ar fi putut avea un astfel de fond daca ar fi fost lansat anul trecut. tinand cont de faptul ca in ultimele 12 luni euro a scazut fata de leu cu 12%, acest fond ar fi inregistrat astazi un rezultat negativ semnificativ: un rezultat pozitiv in euro al fondului, de 5%, ar fi insemnat totusi o pierdere in lei de 7%.

Cred sincer ca viitorul, cel putin pe termen mediu, apartine pietei romanesti a obligatiunilor, explica Udma, oferind in contraexemplu randamentul din ultimele 12 luni ale fondului Orizont, administrat de Certinvest, de peste 15% in lei si de peste 30% in euro. Totusi, pentru cei care doresc sa investeasca pe termen lung si in euro, cu atat mai mult cu cat in sapte ani Romania ar putea sa adopte euro, oferta Europa Obligatiuni este extrem de interesanta.


Ma astept la valori ale randamentelor de sub 5% in euro in primii doi-trei ani, insa aceste rezultate se vor obtine din investitii sigure, in titluri de stat europene.

Viorel Udma, VMB Partners


Plus si minus la fondurile pentru oibligatiuni

Valoarea unei unitati de fond: 10 euro la Europa Obligatiuni, 10 lei noi la Orizont
Comision de cumparare: 2% la Europa Obligatiuni (gratis in luna august), 0% la Orizont
Comision de rascumparare: 1% in primele 6 luni, 0,5% pana intr-un an si 0 dupa un an la Europa Obligatiuni; 2% in primele 6 luni, 1% pana intr-un an si 0 dupa un an la Orizont
Randament: in cazul Europa Obligatiuni, se poate face doar comparatia cu fondul similar din Austria, care a avut in 2004 un randament de 6,28%. In ultimele 12 luni (nu putem lua ca baza anul 2004, deoarece fondul a fost lansat in mai 2004), randamentul unitatilor de fond Orizont a fost de 30% in euro, datorita faptului ca fondul lucreaza in lei, moneda care s-a apreciat cu 12%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri