Cei dispusi sa plateasca dobanzi de 100% pe piata monetara sunt cativa speculatori foarte mari care au mizat sume importante pe deprecierea leului si care nu mai gasesc suficienti lei in piata pentru a se retrage, dar analistii spun ca situatia e temporara, iar bancile romanesti sunt putin afectate.
Dealerii spun ca la baza cresterii dobanzilor interbancare au stat speculatorii, care au mizat pe deprecierea leului spre 4 lei/euro, prin contracte la termen la care nu e nevoie de banii respectivi decat la scadenta contractului. Cand au trebuit sa faca rost de lei ca sa isi inchida pozitiile si sa plece cu euro, jucatorii nu au mai gasit suficienti lei in piata.

"Au cumparat euro pe piata la vedere (spot) pana a urcat cursul la 3,80-3,90 lei/euro, dar au zis ca daca e ceva, fac swap pe piata monetara si au dobanzi de 8-10% pe an. Fiind, insa, vorba de sume relativ mari in lei, au pus presiuni suplimentare pe piata monetara, iar dobanzile au sarit de 100%", a explicat un dealer bancar, potrivit NewsIn.

Cand s-au vazut pusi in situatia de a nu isi putea inchide pozitiile la timp si, in consecinta, sa suporte penalizari, au facut contracte swap, prin care au optat ca in loc sa faca schimb valutar, sa faca mai bine schimb de dobanzi, din euro in lei, asa ca au intrat in piata monetara si au inceput sa plateasca dobanzi tot mai mari pentru lei. Drept urmare, dobanzile au sarit, in unele situatii, chiar si peste 100% pe an, in conditiile in care dobanda de politica monetara este de 10,25% pe an.

"Ar putea fi doar un singur mare jucator, cu cateva sute de milioane (de euro). Bancile romanesti nu cred ca se imprumuta intre ele la dobanzile astea. Bid-ul (dobanzile oferite n.r.) este undeva pe la 15%, iar ask-ul (dobanzile cerute) - nimeni nu stie", a comentat dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Pentru jucatorii care nu si-au inchis pozitiile, "fiecare banca are o politica de penalizare in caz de neindeplinire a contrapartidei pentru ca exista o dobanda de overdraft (descoperit de cont n.r.)", a mai spus Birle.
"Se pare ca nu sunt destui lei disponibili pentru nevoia unora dintre banci. In principal, strainii sunt cei care cer acum lei si dau si peste 100% la dobanzi", a declarat seful departamentului de cercetare al Bancpost, Dan Bucsa.

Cei care au lei nu sunt dispusi, totusi, sa dea cu imprumut banii care li se cer, pentru ca ar ramane la randul lor fara lei.

Astfel, in piata romaneasca, strainii vor sa cumpere mai mult decat e de dat, insa dealerii spun ca nu se stie cat de mari sunt toate aceste pozitii speculative ramase deschise, motiv pentru care nu se stie nici cat va dura pana se va linisti piata.

Situatia este oarecum inedita, mai spun analistii economici, pentru ca, in acest moment, bancile mari sunt la mana bancilor romanesti.

In plus, bancile se pregatesc pentru constituirea rezervelor minime obligatorii, care au scadenta pe 23 ale lunii, si de platile la bugetul de stat de pe 25 ale lunii, motiv pentru care anticipau ca cererea de lei din partea sectorului comercial va creste, asa ca au incercat sa-si protejeze oferta de lei, pentru a putea sa faca fata varfului de plati din acele zile.

Circa trei banci mari au cotatii foarte ridicate pe dobanzile la lei, ceea ce a ridicat si dobanda medie a pietei, motiv pentru care BNR cere ARB sa modifice modul de calcul al acestei dobanzi si intervalul in care pot varia dobanzile pentru populatie in situatii de criza, a spus Valentin Lazea.

"Trei sau patru din cele 10 banci care coteaza pentru ROBOR sunt printre acele banci care actualmene sunt cu dobanda foarte sus si e normal ca media ROBOR-ului sa fie scoasa cu mult peste ceea ce ar fi normal sa fie in acest moment", a explicat economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, la The Money Channel.

In prezent, BNR calculeaza nivelul mediu al dobanzilor interbancare la depozitele plasate in lei in functie de cotatiile a 10 banci din piata bancara romaneasca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri