BNR a decis sa modifice norma privind functionarea pietei monetare interbancare, in scopul asigurarii utilizarii normale a indicilor pietei monetare interbancare si a evitarii aparitiei unor situatii similare, se arata in comunicatul bancii centrale.

Astfel, "in cazul in care nivelul ratei dobanzii ROBOR depaseste cu mai mult de 25% nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a Bancii Nationale a Romaniei, banca centrala poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculati pe baza cotatiilor bancilor participante".

"In aceasta situatie, Banca Nationala a Romaniei va publica indicii ROBID/ROBOR stabiliti astfel: ROBID pe toate scadentele, la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit a bancii centrale; ROBOR pe toate scadentele, la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a bancii centrale", se mai arata in comunicatul BNR.

Citeste si:

Facilitatea de credit, asa numitul credit Lombard, este operatiunea prin care bancile se imprumuta de la BNR la o dobanda cu 4 puncte procentuale mai mare decat rata dobanzii de politica monetara si pentru care garanteaza cu titluri de stat.

Modificarea va intra in vigoare in ziua lucratoare urmatoare publicarii in Monitorul Oficial.