Piata financiara nu numai ca a subestimat momentul declansarii crizei, dar si amplitudinea si longevitatea acesteia, astfel incat ambele „erori” de estimare au avut repercursiuni negative, crede Ciprian Paltineanu, seful UniCredit CA IB Romania, explicand cum orice criza aduce si multe oportunitati de investire.
“Nu vreau sa ma hazardez cu estimari de durata a crizei, dar sunt sigur ca – asa cum in a doua jumatate a lui 2007 multi erau „in denial” si nu doreau sa se gandeasca la posibilitatea unei corectii accentuate a pietelor – tot asa de multi investitori vor ramane cu o anumita reticenta de a investi, cu mult dupa ce aceasta criza va fi istorie”, a declarat, pentru Wall-Street, Ciprian Paltineanu, fost vicepresedinte la banca de investitii Credit Suisse First Boston, in Londra.

El considera ca restrangerea lichiditatii globale, cat si starea generala de neincredere in diversele forme de investire conduc la o prudenta ridicata in abordarea fenomenului investitional, la limitarea accesului la surse alternative de finantare, dar si la scaderea valorilor de evaluare a tuturor activelor, implicit si a valorii companiilor tinta.

“Criza internationala este o realitate pe care o constientizam sau o vom constientiza cu totii.
Nu este cazul sa negam aceasta stare de fapt”, spune Paltineanu, insistand pe faptul ca punctele de vedere enuntate sunt cele personale, ele nereprezentand opinia companiei pe care o conduce, parte a UniCredit Markets & Investment Banking, divizia de corporate finance si investment banking a grupului financiar UniCredit.

Ciprian Paltineanu, in varsta de 33 de ani, a lucrat si la Lehman Brothers, divizia din Londra. Inainte de Lehman Brothers, el a fost manager de investitii la Burkenroad in New Orleans (SUA), pozitie la care a ajuns in urma unui MBA la Tulane University. Inainte de ajunge in SUA, Ciprian a lucrat timp de trei ani in Romania, la ABN Amro Bank.

Pe de alta parte, crede Ciprian Paltineanu, in astfel de momente scad si expectatiile de pret ale antreprenorilor, dupa o perioada in care s-au intalnit ocazii in care preturile cerute de antreprenorii locali nu aveau o fundamentare clara, economica, fiind mai mult rezultatul unei abordari emotionale a procesului de instrainare al business-ului propriu, de cele mai multe ori o afacere de familie, de care antreprenorul era legat sufleteste. “ Un motiv pentru nefinalizarea multor discutii de preluare intre companii locale si investitori (strategici sau financiari) locali a fost si aceasta discrepanta intre evaluarea investitorilor si cea a antreprenorilor”, completeaza Paltineanu.

Totusi, orice criza aduce si multe oportunitati de investire, apreciaza seful UniCredit CA IB Romania, citand o axioma: „Anybody can make money in a bull market”. “Insa e nevoie de alt tip de investitor care sa profite de o piata in scadere, si nu vorbesc aici de vanzarea short de actiuni. Sunt o seama de investitori care stralucesc tocmai in situatii de criza, in care se folosesc de lichiditatile puse de o parte, pentru „zile negre”, ca sa cumpere active subevaluate”, enunta Ciprian Paltineanu.

“Uitandu-ne la emitentii de pe piata bursiera din Romania si din regiune, putem vedea o serie de companii a caror valoare a activului net („net book value”) este semnificativ mai mare decat capitalizarea bursiera, fiind de obicei semnal de cumparare pentru orice value investor”, mai spune seful UniCredit CA IB Romania.

In consecinta, finantistul se asteapta ca in perioada care urmeaza vor fi o serie de exit-uri executate de antreprenorii locali, combinate cu o deschidere mai mare a companiilor locale de a intra in parteneriate strategice cu nume mari internationale, atat in plan strategic cat si financiar. “Nivelul scazut al pietelor bursiere din regiune (iar Romania nu face exceptie) ar permite din ce in ce mai multe tranzactii public-to-private de preluare a pachetelor majoritare si delistare a multor companii listate”, spune Paltineanu.

El nu crede ca fondurile de private equity (fonduri de capital privat) au franat – in general – proiectele de investitii in Romania,
sumele angajate de investitorii acestora fiind inca la niveluri apropiate de maximele istorice. De asemenea, fodurile de investitii mai au bani in cautarea plasamentului corect si evaluarea companiilor tinta continua sa se corecteze – de data aceasta – in linie cu expectatiile cumparatorilor, argumenteaza Paltineanu.

Nu in ultimul rand, spune Paltineanu, multe fonduri reputabile si-au sporit efectivele
cu profesionisti romani (expat-i sau repat-i), ceea ce da un semnal pozitiv referitor la calitatea finantistilor romani si la apetitul fondurilor de private equity pentru Romania.












Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri