"Mi se pare o decizie nejustificata, daca ne uitam la Ungaria, o tara cu un rating mai ridicat, dar cu o situatie economica mult mai proasta. Oricum, impactul va fi extrem de negativ pentru Romania", a declarat, citat de NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

El spune ca presiunile asupra cursului de schimb vor fi extrem de puternice in perioada urmatoare, dar principala consecinta a scaderii ratingului de tara va fi scumpirea finantarii externe, "care intr-un an se va vedea in cresterea economica".

In mai putin de o jumatate de ora, moneda nationala a pierdut peste sapte bani, iar la ora 17:15 leul ajunsese la un maxim al zilei, de 3,7677 lei/euro. Ulterior, leul a recuperat din terenul pierdut, iar la 17:35 cursul revenise la cotatii de 3,7120 lei/euro.

Citeste si:

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat, luni, ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, la 'BBB-', toate cu perspectiva negativa, ca urmare a problemelor de finantare.

"Retrogradarea reflecta riscurile din ce in ce mai mari cu care se confrunta economia reala, din cauza dependentei sectorului privat de finantarea externa, care devine, in contextul international, tot mai nesigura. Autoritatile din Romania nu s-au ocupat de aceste probleme, iar atentia s-a concentrat pe alegerile generale, ceea ce a tensionat si mai mult mediul politic", apreciaza analistul Standard & Poor's, Marko Mrsnik.