Pe piata bancara din Romania bantuie febra fuziunilor si achizitiilor. Banci mai mici sau mai mari aflate in functiune pe piata din Romania se afla in vizorul de interes a unor mari banci internationale. Banca Tiriac a ajuns in portofoliul celor de la HVB. BCR si CEC se vor privatiza in curand. O alta banca din Romania aflata in vizorul unei banci internationale este Eurom Bank. Banca mixta romano-israeliana este vizata de Banca Leumi din Israel.
nformatii privind preluarea Eurom Bank de catre Banca Leumi au aparut de curand intr-un mare cotidian israelian, Maariv. In articolul respectiv se vorbea de spre negocierile dintre cele doua parti, vehiculandu-se chiar si o suma pentru care banca din Israel ar putea cumpara Eurom. Am incercat sa obtinem informatii de la banca romaneasca. "Banca nu are cunostinta de efectuarea acestei actiuni ce a fost? mentionata intr-un articol aparut in presa din Israel, actiune ce ar presupune parcurgerea de fapt a mai multor etape, iar conducerea bancii nu este informata de luarea acestei decizii a actionarului. Putem confirma ca, pe parcursul ultimilor doi ani de zile, mai multe delegatii de la diferite banci si institutii financiare, din initiativa actionarului au vizat banca", a fost raspunsul oficial al bancii. Eurom Bank S.A. face parte din Grupul Robinson, holding ce cuprinde institutii financiare si comerciale.

Posibilitatea ca Leumi Bank sa preia Eurom Bank i-ar veni ca o manusa presedintelui Consiliului de Administratie al bancii cu sediul in Romania, Benesh Avital. Domnia sa a lucrat timp de 43 de ani in aceasta banca, este membru in Consiliul de Administratie al Leumi Mortage LTD, divizia bancara care se ocupa cu creditele imobiliare si ipotecare. "Nu pot sa neg ca mi-ar placea sa lucrez cu aceasta banca. Dar, vreau sa va precizez ca pentru Eurom Bank si-au mai manifestat interesul si alte banci si fonduri de investitii puternice", ne-a declarat Benesh Avital.

Dar cine este Leumi Bank? Cifrele sunt graitoare: a doua banca ca marime din Israel, cu o cota de piata de 31%, din total activ, un capital propriu de 3,5 miliarde dolari si total active de 59,4 miliarde dolari.

Banca are 240 sucursale in Israel si 49 de agentii si reprezetante in afara acestei tari. Banca opereaza in Israel, Franta, Germania, Luxemburg, Elvetia, Marea Britanie, Canada, SUA, Argentina, Brazilia, Chile, Mexic, Panama, Uruguay, Venezuela, Australia, Hong-Kong si Africa de Sud. Actionariatul este urmatorul: persoane fizice - 43,15%, 34,78% statul israelian, restul actiunilor fiind detinute de trei firme. Banca a fost infiintata la Londra in anul 1902. Ea a fost infiintata de pionierii sionisti care doreau crearea unui stat evreu. Scopurile bancii au fost clare de la inceput: "Colonistii evrei pe pamantul Israelului nu au nevoie de mila, ci mai degraba de imprumuturi". Banca a jucat un rol important in dezvoltarea statului israelian functionand la momentul infiintarii Statului Israel, ca Banca Nationala, banca de emisiune a primei monede a statului. Pe langa experienta profesionala data de cei 100 de ani de traditie, Banca Leumi ofera numeroase servicii si avantaje pentru clientii sai: putere financiara, o multitudine de activitati financiare si bancare sub acelasi acoperis, facilitati bancare offshore, servicii individuale pentru VIP.

x
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri