Piata romaneasca de leasing ar putea creste cu 15 - 18% in acest an la circa 5,68 - 5,82 miliarde euro, ca efect al stagnarii finantarilor pe segmentul de leasig imobiliar, a declarat directorul general al Unicredit Leasing, Dan Constantinescu.
In 2007, valoarea bunurilor finantate pe piata romaneasca de leasing a avansat cu 51,6%, pana la 4,94 miliarde euro.

Secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu, estimase in urma cu doua luni ca piata romaneasca de leasing ar putea creste in acest an cu 20%, la 6 miliarde euro, intr-un scenariu pesimit, amintind de impactul pe care il are introducerea taxei de poluare.

"Leasingul auto va incetini semnificativ, mai ales in trimestrul al patrulea", a mentionat Constantinescu.
Reprezentantul Unicredit Leasing spune ca, in ultimele luni, costurile de refinantare au crescut dramatic si aceasta tendinta continua.

El a explicat ca aceste costuri ridicate de refinantare nu se reflecta in totalitate catre clienti, dar "in mod cert nu mai exista finantare ieftina pe piata romaneasca de leasing".

"Urmeaza o perioada dificila, dar care are mai multe valente. Exista lumina de la capatul tunelului care ne conduce la o piata de leasing structurata", sustine Constantinescu.

El considera ca aceasta perioada mai dificila va determina potentialii clienti sa-si faca "o planificare mai buna a investitiilor", in conditiile in care unii clienti nu au luat in calcul marje de eroare pentru variatiile de dobanda si de curs.

Cu siguranta, piata se va orienta catre "bunuri mai folositoare economiei si mai putin catre bunurile de consum", cum se intampla inainte.

Constantinescu a mentionat ca este nevoie de o mentinere si o imbunatatire a portofoliului, de un control al costurilor pentru ca societatile de leasing sa-si mentina o marja de profitabilitate.

De asemenea, el considera ca trebuie intarit efortul de colectare a sumelor restante.

In opinia lui, aceasta perioada mai dificila reprezinta un proces de maturizare a pietei, care le da posibilitatea jucatorilor sa reflecte asupra riscurilor, fapt care nu s-a intamplat in anii anteriori in care s-au inregistrat cresteri semnificative.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri