Banca centrala din Serbia a vandut euro pe piata interbancara pentru a sustine dinarul, cazut la un minim al ultimelor 12 luni, in timp ce in Ucraina, banca centrala a vandut dolari, dar nu a reusit sa limiteze decat partial prabusirea cotatiei hrivnei.
Dinarul sarbesc a atins miercuri un nivel minim al ultimelor 12 luni in fata monedei europene, de 85 unitati/euro, la care a intervenit banca centrala, pentru a doua oara in aceasta saptamana.

"Banca centrala a inceput sa vanda euro la niveluri de peste 85 si apoi la 84,95/dinari/euro", a spus un dealer, care a adaugat ca interventiile continuau, arata Reuters, potrivit NewIn.

Luni, banca centrala a Serbiei a vandut 26 milioane euro pentru a incercqa sa opreasca caderea dinarului, in contextul in care bancile, temandu-se de pierderi din caderea cotatiei, s-au ferit sa mai tranzactioneze intre ele.

La inceputul sedintei de vineri, dealerii mentionau ca principalele tranzactii erau intre banci si clienti, care au platit chiar si 85,4 dinari/euro pentru a achita importurile.

In Ucraina, hrivna s-a prabusit la noi minime istorice miercuri, fiind tranzactionata la 7,05-7,20 unitati/dolar, in ciuda acordului cu FMI pentru un imprumut de 16,5 miliarde dolari.

Banca centrala a Ucrainei a intervenit in fiecare zi pe piata valutara pentru a sustine hrivna, iar miercuri a vandut dolari la un curs de 5,7 unitati/dolari.

"FMI a explicat deja astazi ca imprumutul va fi in transe si nimeni nu stie cand va veni prima transa", a comentat un dealer.

In economiile mai mari ale regiunii, tendinta a fost opusa, de apreciere a monedelor nationale in fata euro. Zlotul s-a intarit de la 3,675 pana la 3,613 unitati/euro, leul a castigat teren de la 3,702 la 3,656 unitati/euro, in timp ce forintul s-a apreciat pana la 255,7 unitati/euro, de la peste 260 forinti/euro in debutul sedintei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri