"Fiind cea mai mare banca din Romania, evolutia BCR si a situatiei financiare a bancii este puternic corelata cu aceea a capacitatii de plata a tarii, din mai multe motive, printre care rolul de principal finantator al economiei locale si amploarea portofoliului de titluri de stat detinut de institutie", spune analistul Standard & Poor's Magar Kouyoumdjian.

Economia Romaniei s-a supraincalzit si supraindatorat in ultima vreme, proces alimentat de cresterea puternica a creditului neguvernamental. Acest fenomen a determinat cresterea gradului de indatorare in sectorul privat, ceea ce face mai vulnerabila calitatea activelor din sectorul bancar, mai avertizeaza agentia de rating.

Standard & Poor's a anuntat, luni, ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'.

Citeste si:

Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'.

Decizia scoate Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade" acordate de aceasta agentie.

Citeste si Profitul net BCR a crescut cu peste 70% in al treilea trimestru