Statul austriac va cumpara capital participativ in valoare de 2,7 miliarde euro in Erste Bank, pentru care va primi o dobanda anuala de 8%, dar care nu ii da drept de vot si care va fi rambursat de grupul financiar.
Tranzactia se va incheia pana la sfarsitul anului, a precizat grupul austriac.

In urma infuziei de capital, rata capitalului tier 1 va depasi 10% la sfarsitul anului, fata de 7% in 2007 si circa 7,5%, nivel estimat pentru acest an fara masura decisa de statul austriac.

"Pe fondul celui mai bun rezultat la noua luni obtinut vreodata, in pofida unei situatii de piata nefavorabile, si inregistrand in acelasi timp cea mai solida baza de capital din istoria bancii, dar in conditiile in care competitia internationala impune niveluri tot mai ridicate de adecvare a capitalului, Republica Austria va achizitiona capital participativ in cadrul Erste Group in valoare de 2,7 mld euro", a spus directorul executiv al Erste Group, Andreas Treichl, la prezentarea rezultatelor pe trimestrul al treilea.

Capitalul participativ al statului austriac va fi rascumparat cel devreme peste cinci ani la 100% din valoarea nominala, nu va fi cotat la bursa, nu da drept de vot si nici nu este transferabil, precizeaza Erste.
Astfel, infuzia de capital a statului austriac nu va determina o diluare a pozitiei actionarilor actuali, insa capitalul participativ este eligibil la calculul capitalului propriu de rang I, in conformitate cu legislatia austriaca. Statul va primi o dobanda fixa anuala de 8% pentru capitalul pe care il pune la dispozitie.
"Pe baza modelului de afaceri al Erste Group si al Bancilor de Economii, si avand in vedere focus-ul acestora pe retail si IMM in aceasta regiune, achizitia de catre Republica Austria a acestui capital participativ nu depinde de alte oferte contingente", se mai spune in comunicatul Erste.

Erste a luat si alte masuri in contextul economic dificil, membrii Consiliului Director si o serie de senior-manageri renuntand la bonusurile aferente acestui an.

In prima parte a lunii octombrie, Erste a anuntat ca are expuneri de 300 milioane euro fata de Islanda, impartite intre cele mai mari banci ale tarii, analistii avand diferite estimari in legatura cu nivelul deprecierilor de active pe care banca austriaca le va suferi din cauza expunerii islandeze, dar cele mai optimiste calcule dau un nivel de 50% din valoarea expunerii.

Statul austriac a anuntat, in 13 octombrie, ca va acorda garantii de 85 miliarde euro si 15 miliarde euro pentru recapitalizare, ca sa sustina sectorul bancar, in contextul actualei crize financiare.

Decizia autoritatilor austriece a venit dupa ce reprezentantii tarilor din zona euro, reuniti in summit la Paris, au adoptat un plan de actiuni care cuprinde o garantie pentru imprumuturile interbancare si un posibil recurs la recapitalizarea bancilor, pentru a restabili increderea in pietele debusolate de criza mondiala.

Statele membre Eurogrup vor garanta creditele interbancare pe o perioada limitata, pana la 31 decembrie 2009. Aceste garantii de stat vor costa bancile, in funtie de dobanzile pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri