Piata bursiera a reusit sa evite, saptamana trecuta, scaderi accentuate gratie publicarii in Monitorul Oficial a ordonantei guvernamentale privind ridicarea limitei de detinere din capitalul SIF-urilor la 1%. Acest eveniment a mobilizat investitorii, care au iesit din inertia tranzactiilor tipice lunilor de vara. Daca primele sedinte de tranzactionare au fost marcate de usoare corectii negative si lichiditate relativ redusa, de la jumatatea saptamanii, volumele titlurilor tranzactionate au crescut si, implicit, valoarea totala a schimburilor. Din pacate, rulajul total al transferurilor a fost mai mic cu 30% decat cel din saptamana precedenta, insumand 88,5 milioane de lei.
Indicele primelor zece titluri considerate performante, BET, a crescut in intervalul de timp 25-29 iulie 2005, cu 0,23%, apreciere rezultata ca urmare a evolutiei pozitive a Bancii Transilvania.

Societatea bancara urmeaza sa-si prezinte maine, 2 august a.c., rezultatele financiare pe primul semestru al acestui an, rezultate anuntate a fi bune. BET-C, indicatorul intregii piete, a pierdut 0,28%, "in piata resimtindu-se o usoara tendinta de marcare a profiturilor", dupa cum opineaza brokerii de la Intercapital Invest.

O crestere spectaculoasa, de 6,81%, a inregistrat indicele SIF-urilor, BET-FI. Cele cinci societati financiare au avut o evolutie oscilanta din cauza unor zvonuri si a unor articole din presa care sustineau ca ordonanta guvernamentala privind SIF-urile s-ar fi ratacit prin sertarele Guvernului. Acest fapt i-a determinat pe unii jucatori sa-si vanda actiunile. Dupa publicarea ordonantei in Monitorul Oficial investitorii, multi dintre ei institutionali, s-au pus pe cumparat pachete mari de titluri SIF.

Cea mai lichida societate de investitii financiare din piata a fost SIF 5 Oltenia. Transferurile cu aceste titluri, la care se adauga si cele cu actiuni ale celorlalte societati financiare, au atras 55% din valoarea totala a tranzactiilor bursei in perioada analizata, potrivit brokerilor de la Intercapital Invest.

Titlurile petroliere au inregistrat si ele o lichiditate ridicata, insa nu si o crestere semnificativa a preturilor actiunilor.

Ponderea transferurilor cu titluri petroliere a fost de 24,8%. Pretul titlurilor Petrom a oscilat intre 0,46 si 0,4 lei, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare au inregistrat o volatilitate mai ridicata, pe fondul anuntarii rezultatelor financiare.

Investitorii si brokerii asteapta rezultatele financiare ale Bancii Transilvania.

Titlurile RRC au inchis saptamana trecuta in scadere cu 1,44%, pretul ajungand la 0,0956 lei/actiune. Brokerii de la Intercapital Invest afirma ca "totusi, performantele Rompetrol sunt de remarcat si cu siguranta rafinaria va intra de acum inainte si mai mult in atentia investitorilor institutionali, indicatorii financiari plasand-o pe prima pozitie a reprezentantilor sectorului petrolier autohton".

Pentru saptamana viitoare, intermediarii de la societatea de brokeraj citata prognozeaza si o crestere a interesului jucatorilor pentru blue-chipsurile (actiuni performante) din sectorul financiar-bancar, "mai ales ca in aceasta perioada vor fi publicate rezultatele finaciare ale Bancii Transilvania si va reintra la tranzactionare BRD- Groupe Societe Generale".






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri