Cine a cumparat SSIF Broker, Vrancart sau Flamingo putea castiga intre 10 si 300%, inca din prima zi de la listare. Scenariul se poate repeta cu alti emitenti

Suprasubscrierea e un prim indiciu ca pretul la bursa il va depasi pe cel din oferta.

Ofertele publice de vanzare de actiuni prin bursa pot multumi pe toata lumea. Emitentul face rost de bani "ieftini", pe care nu va trebui sa ii ramburseze, cumparatorii actiunilor primec din start un anumit discount care sa compenseze lipsa de notorietate a societatii pe piata de capital si sa stimuleze competitia pentru achizitionarea acestora. Nu este totusi o decizie care sa nu implice si riscuri. Pentru societate, transparenta aduce si dezavantaje: concurenta ii poate studia bugetele de venituri si cheltuieli si strategia de dezvoltare. Pentru investitor, evolutia la bursa nu este intotdeauna cea pe care si-o doreste, mai ales daca este vorba de un start-up si nu o societate bine insurubata in domeniul de activitate. In ultimul an insa, cei care au mizat pe actiunile Broker, Vrancart sau Flamingo, au castigat intre 10 si 300% inca din prima zi de la listare.

Povesti de succes

Atractivitatea actiunilor oferite spre cumparare si conextul de piata sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere. De exemplu, SSIF Broker a oferit actiuni cu un PER de aproximativ 7, pe o piata in crestere. La listare, actiunile au pututu fi vandute inca din prima zi cu 45.000 lei vechi, de trei ori mai mult decat pretul de subscriere (15.000 lei). Cel mai mare pret de inchidere pentru actiunile BRK s-a inregistrat pe 24 februarie: 49.800 lei. Chiar daca nu in acceasi masura (piata intrase intre timp pe un trend de scadere), castigatoare s-au dovedit si investitiile la Vrancart Adjud sau Flamingo International. Fata de un pret de subscriere de 1.500 lei, prima inchidere dupa listarea actiunilor la BVB (15.07) a fost la 1.650 lei, dupa ce cotatiile testasera in cursul sedintei si pragul de 1.850 lei. In cazul Flamingo, fata de un pret de 23.000 lei (in cadrul ofertei, pretul de subscriere era cuprins intre 18 si 24.000 lei/actiune, pretul final fiind aproape de limita maxima a intervalului), in prima zi de la listarea la bursa, acesta a fluctuat intre 24.200 si 26.500 lei vechi/actiune.

Exista suprasubscriere?

Suprasubscrierea poate fi un indiciu ca actiunile vor avea un pret mai mare la listarea la bursa. De exemplu, in cazul ofertei la Flamingo, actiunile erau deja suprasubscrise cu o zi inainte de data limita; la Vrancart si SSIF Broker, suprasubscrierea s-a produs cu cateva minute inaintea inchiderii, in ultima zi. Daca exista suprasubscriere, veti cumpara actiuni doar de o parte din banii alocati in acest scop (in cazul SSIF Broker, s-au putut achizitiona actiuni doar de o treime din bani, cererea depasind in final cu mult oferta).

Google, hitul anului bursier 2004.

"Google a fost cel mai de succes IPO pe piata americana de capital in urma cu un an. Subscriptor principal a fost Morgan Stanley, care si-a devansat in acest mod rivalii de pe segmentul IPO-urilor (Merrill Lynch, JP Morgan, Goldman Sachs, Deutsche Bank etc). Pretul de subscriere a fost initial intre 108 si 135 dolari, dupa care a fost coborat in intervalul 85-95 $, intr-o licitatie de tip olandez. Maximul istoric la bursa a fost 309,25 dolari/actiune, atins pe 28 iunie 2005."
Serban Florea, director operatiuni WBS

Sfaturi pentru IPO fan-club

"Trebuie sa studiezi atent prospectul de emisiune, sa vezi istoricul firmei (evolutia profitului si a cifrei de afaceri-bineinteles daca nu este vorba de un start-up), perspectivele domeniului de activitate in care activeaza aceasta, structura actionariatului. Compara indicatorii finaniciari cu ai societatilor listate din acelasi sector. Nu trebuie neaparat sa subscri daca valoarea actiunilor oferite este redusa, marii investitori, cei care dau trendul pe bursa, ar putea sa nu fie interesati iar in acest caz actiunile se vor tranzactiona cu un anumit discount."
Emil Ogica, vicepresedinte KTD Invest

Sfat: Chiar daca oferta este superavantajoasa, nu-ti aloca ultimul ban din casa pentru subscriere. Pana la listarea companiei la bursa pot trece saptamani sau luni bune si nu iti poti lichidiza investitia in acest interval.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri