Pentru a facilita accesul fermierilor la fondurile SAPARD, Ministerul Agriculturii va deschide depozite bancare, in vederea crearii unui fond de garantare a creditelor necesare co-finantarii agriculturii. Acest fond este constituit anual din sume acordate de la bugetul de stat.
Desi legea 218/2005 privind stimularea absortiei fondurilor SAPARD a intrat in vigoare in urma cu mai mult de o luna, ea poate fi aplicata de-abia incepand de joi, cand Guvernul a adoptat normele metodologice.

Astfel, creditele acordate fermierilor vor fi garantate, in proportie de pana la 70% de Fondul de Garantare a Creditului Rural S.A. sau de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A.

In schimb, dobanda aferenta creditului este garantata de imprumutat, care nu va plati insa comisionul de garantare a creditului, acoperit de fond.

Dobanda incasata de fondurile de garantare, ca venit financiar din plasarea in depozite bancare a sumelor alocate de minister, este considerata venit neimpozabil pentru acestea si va reintregi suma alocata.

Ministerul Finantelor Publice, pe baza cererii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, va deschide credite din bugetul de stat la capitolul "Agricultura si Silvicultura", din ele urmand a alimenta contul fondurilor de garantare, pe baza unor esalonari de plati trimestriale si a justificarii sumelor utilizate in perioada precedenta pentru acordarea de garantii.

Sumele primite de fondurile de garantare vor fi plasate la bancile comerciale care ofera conditii sigure si avantajoase, selectate pe baza de concurs de oferte.

In situatia in care riscul de neplata inregistrat depaseste nivelul sumelor alocate fondurilor de garantare si al dobanzilor acumulate, diferenta se acopera din prevederile bugetare ale Ministerului Agriculturii.

Sumele ramase dupa finalizarea Programului SAPARD, in momentul integrarii Romaniei in UE, si a contractelor de credite garantate de fondurile de garantare vor intra in bugetul Ministerului Agriculturii, cu exceptia sumelor aferente contractelor de garantare existente in derulare.

Deocamdata insa, oficialii minsterului nu stiu care va fi valoarea fondului de garantare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri