Leul a inchis sedinta valutara pe o depreciere constanta, peste 3,6550 lei/euro, dupa decizia de politica monetara a BNR, intr-o tendinta regionala in urma careia monedele emergente au pierdut teren, investitorii preferand dolarul, care s-a apreciat puternic in a doua parte a zilei.

Moneda nationala a inceput sedinta la nivelul de 3,6250 lei/euro si, dupa o intarire rapida in prima jumatate de ora pana la 3,60 lei/euro, a oscilat puternic pe o tendinta de depreciere, pana la un minim de 3,6550 lei/euro. La ora 16:15, bancile cumparau un euro cu 3,6570 lei si il vindeau cu 3,6705 lei.

"Leul s-a depreciat destul de mult in a doua parte. Nu stiu daca a fost anuntul BNR privind decizia de politica monetara sau tendinta regionala, insa fata de restul monedelor din regiune, a fluctuat intr-un interval mai restrans", a declarat ealerul Bancii Transilvania, Florin Tugneanu, citat de NewsIn.

In regiune, monedele emergente au avut o evolutie similara. Astfel, dupa o apreciere in debut, forintul a perdut teren de la 252,83 la 261,89 unitati/euro, in timp ce zlotul s-a intarit initial pana la 3,4586 zloti/euro, pentru ca apoi sa se deprecieze pana la 3,6135 unitati/euro.

Cursul de referinta afisat, joi, de BNR, indica o apreciere cu aproape patru bani a leului fata de euro, pana la 3,6262 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat joi de BNR arata o apreciere puternica a leului, cu peste noua bani (3,3%), pana la 2,7607 lei/dolar, de la 2,8546 lei/dolar, cat era miercuri.

Pe pietele internationale, dupa ce a pierdut teren la aproape 1,33 dolari/euro, dolarul a oscilat puternic, revenind pe o tendinta de apreciere la sub 1,3 dolari/euro. La 16:15, ora Romaniei, euro era cotat la 1,2950 dolari/euro.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14,05% pe an, sub cel din sedinta anterioara, de 14,27%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 17,8% pe an, de la 18,20% pe an, cat era miercuri.

Dobanzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) se mentin la un nivel foarte ridicat, de 50% pe an, nivelul pentru ask ajungand si la 100%, cu mult peste dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an, in ciuda normei Bancii Nationale a Romaniei, care a intrat miercuri in vigoare, privind plafonarea nivelului ROBOR. Cu toate acestea, investitorii nu realizeaza multe tranzactii la acest nivel, potrivit dealerilor.

Astfel, daca ROBOR depaseste cu mai mult de 25% nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit, BNR poate bloca publicarea indicilor ROBID/ROBOR, la nivelul dobanzii la facilitatea de depozit (6,25% pe an), respectiv dobanzii la facilitatea de credit (14,25% pe an).

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la actualul nivel, de 10,25% pe an, in conformitate cu asteptarile analistilor, dar a micsorat rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ale bancilor, de la 20% la 18%, decizie, care, cred analistii, ar putea cobori dobanzile pe piata interbancara.

Reducerea rezervelor minime la pasivele in lei ale bancilor comerciale intra in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2008.

In schimb, rata rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor ramane la nivelul actual, de 40%.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
La cat estimeaza analistii ca va ajunge leul in urmatoarele 12 luni