"E dificil de estimat ce se va intampla, dar este posibil ca in 2009 bancile straine sa fie interesate de achizitii. Insa inainte de toate, bancile trebuie sa-si rezolve problemele de acasa", a spus van Groningen.

In ceea ce priveste reducerea liniilor de finantare din partea bancilor-mama pentru subsidiarele lor din Romania, van Groningen a precizat ca aceasta situatie va fi un efect indirect al incetinirii creditarii in valuta.

"Va fi cu siguranta o miscare de la creditele in valuta catre cele in lei", a adaugat presedintele Raiffeisen Bank.
In contextul noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si a crizei financiare mondiale, care determina bancile mama "sa fie mai reticente in acordarea finantarilor", van Groningen a precizat ca incetinirea ritmului de crestere a creditarii este un factor pozitiv.

Citeste si:

"Este logic ca bancile mama sa fie mai reticente in ce priveste finantarile, in prezent incercand sa-si echilibreze raportul credite/depozite, estimat in momentul de fata la 120%. Intentionam sa ne bazam mai putin pe finantarile de la bancile mama prin atragerea de depozite", a mai spus van Groningen.

Pe pietele externe, Romania este vazuta cu riscuri mai mari din punct de vedere al stabilitatii economice, a adaugat presedintele Raiffeisen Bank Romania.