Leul inchide saptamana la cotatii de 3,72 lei/euro, dupa miscarea de depreciere generata de evolutia regionala, pe o piata valutara mai linistita, in timp ce, pe piata monetara, dobanzile sunt in scadere.
"Piata este mult mai linistita fata de zilele anterioare, majoritatea monedelor emergente inregistrand o tendinta de depreciere. Leul s-a miscat pe un interval mult mai restrans fata de perioada anterioara, iar miscarile au fost normale", a declarat, citat de NewsIn, dealerul Bancii Transilvania, Florin Bota.

Dupa deprecierea din startul sedintei de la 3,71 pana la 3,74 lei/euro, moneda nationala a castigat teren pana la 3,7140 lei/euro, pentru a reveni ulterior pe o tendinta de depreciere pana la 3,73 lei/euro. Leul s-a stabilizat insa la inchiderea sedintei in jurul nivelului de 3,70 lei/euro, iar la 16:45, bancile cumparau un euro cu 3,7270 lei si il vindeau cu 3,7330 lei.

In regiune, monedele emergente au fluctuat, de asemenea, puternic. Dupa o depreciere de la 3,5830 la 3,70 zloti/euro, zlotul polonez a castigat teren pana la 3,6422 unitati/euro, in timp ce moneda ungureasca a pierdut teren, vineri, de la 260,20 la aproape 269 forinti/euro.

La cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), leul a pierdut peste un ban (0,33%), pana la 3,7271 lei/euro, si peste 3 bani (1,06%) fata de moneda americana, pana la 2,9135 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat constant in prima parte a zilei, de la 1,2654 la 1,2850 dolari/euro, iar dupa 12, ora Romaniei, dolarul a inceput sa recupereze usor, pana la 1,27 dolari/euro, nivel la care s-a stabilizat. La 16:45, ora Romaniei, dolarul revenise pe o tendinta de depreciere, iar euro era cotat la 1,2746 dolari/euro.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 13,92% pe an, usor mai scazut decat cel din sedinta anterioara, de 14% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut usor la 17,47% pe an de la 17,53% pe an, cat era joi.

Dobanzile de tip overnight au coborat semnificativ, la 14-17% pe an, insa au ramas peste dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an.
"Dobanzile au mai coborat, iar, in zilele urmatoare, este posibil ca piata sa fie mai lichida, cu mai multe tranzactii", a mai spus Bota.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri