Preturile actiunilor europene au crescut ieri, in primul rand datorita optimismului provocat de rezultatele financiare bune raportate de mai multe companii importante. Pretul petrolului a mai scazut fata de valorile record pe care le atinsese luni, insa a ramas aproape de 61 $/ baril, ceea ce a produs si o crestere a titlurilor companiilor petroliere.
"Pietele de capital au in continuare potential de crestere", spune Jane Coffey, director pentru valori mobiliare la Royal London Asset Management, societate ce administreaza actiuni in valoare de 11 miliarde de dolari. "Situatia este destul de incurajatoare", adauga ea.

Indicii compusi din actiuni ale firmelor europene au crescut in prima parte a zilei. Dow Jones Stoxx 600 castigase pana la ora 9:20 GMT 0,2 procente, la fel ca si Stoxx 50, indicele celor mai importante titluri europene. Dow Jones Euro Stoxx 50, care ia in calcul doar companii din zona euro, a urcat in aceeasi perioada cu 0,1%.

Preturile actiunilor au crescut si pe 10 din cele 17 piete deschise ieri in Europa de Vest. DAX, indicele Bursei din Frankfurt, a crescut cu 0,3 procente, la fel ca si FTSE 100, indicele Bursei din Londra. La Paris, CAC 40 a crescut cu doar 0,1%.

Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 14% de la inceputul acestui an, iar luni a inchis sedinta la cea mai mare valoare din ultimii trei ani. Cea mai mare influenta asupra acestei cresteri au avut-o companiile din domeniul energetic, indicele sectorial Stoxx 600 Oil and Gas urcand cu 27%.


Rezultatele financiare bune raportate de companii au stimulat tranzactiile bursiere.


De data aceasta, British Petroleum (BP), cea mai mare companie europeana din domeniul petrolier, si Total, cea de-a treia, au condus plutonul cresterilor in acest sector. Atat BP, cat si Total au crescut cu 0,5% in prima parte a zilei de ieri. Intre celelalte companii importante aflate pe crestere s-au numarat Continental, locul al patrulea in lume la fabricarea de cauciucuri, si Alliance & Leicester Plc, a opta banca dupa marime din Marea Britanie. Ambele au prezentat profituri mai mari decat estimarile anterioare ale analistlilor. Continental a avut in prima jumatate a anului un profit brut de 687 milioane de euro, in crestere cu 28,46% fata de perioada similara a anului trecut. In trimestrul al doilea, profitul a fost in crestere cu 46,05% fata de trimestrul secund al anului trecut. Alliance & Leicester a inregistrat un profit de 256 milioane de lire sterline in primele sase luni ale anului, cea mai mare parte a acestuia, 211 milioane, fiind obtinuta din activitatea de retail.

Actiunile Continental au crescut la inceputul sedintei de ieri, dupa aflarea rezultatelor financiare, cu 1,8%, iar cele ale Alliance & Leicester cu 0,6%.

Si firmele din domeniul minier au avut cautare ieri, dupa ce luni preturile acestora au scazut semnificativ. Analistii de la Credit Suisse First Boston i-au sfatuit pe investitori sa-si mareasca detinerile de actiuni din domeniul minier, datorita potentialului mare de crestere al domeniului, in defavoarea actiunilor din domeniul utilitatilor. Astfel, BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, a inceput sedinta de ieri cu o crestere de 1,1 procente.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri