- Directorul general Ion Bratulescu va trimite CNVM o scrisoare de protest fata de decizia unificarii Rasdaq cu Bursa de Valori Bucuresti. - Deranjeaza, cumva, cresterea transparentei in activitatea societatii de asigurare?
Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, avand ca tema prezentarea rezultatelor campaniei de asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA) pentru anul 2005, directorul general al SC Asigurarea Romaneasca-Asirom SA, Ion Bratulescu, a facut o declaratie cel putin surprinzatoare. Facand referire la cea mai mare crestere a valorii bursiere din luna ianuarie 2005, cu 90 la suta, Ion Bratulescu a spus ca lucreaza la o scrisoare, "un fel de protest", pe care o va inainta CNVM, prin care va solicita lamuriri privitoare la fuziunea BVB cu Rasdaq, actionarii Asirom considerand ca nu este normal ca ei sa nu fie consultati in aceasta privinta. Mai mult decat atat, directorul general al Asirom a mai declarat ca si asa este de ajuns ca societatea de asigurari a fost cotata pe Rasdaq "mai mult cu forta".

Aparent inexplicabila, reactia conducerii Asirom, in absenta unor lamuriri pertinente, directorul general Bratulescu refuzand sa le ofere, se poate traduce in doua moduri. Unul ar fi acela ca Asirom-ului sa nu-i convina o mai mare transparenta in activitatea sa, Ion Bratulescu spunand ca "toata ziua facem rapoarte si raportari". Or, acest lucru este ilogic, vorbind de unul dintre actorii importanti pe piata asigurarilor, chiar daca in ultimii ani a pierdut vizibil teren in fata concurentei. A doua varianta poate fi o oarecare teama a actionarilor si conducerii Asirom ca societatea nu va face fata standardelor si conditiilor de tranzactionare, fapt care ar afecta grav credibilitatea, in fapt competitivitatea Asirom.
Trecand peste declaratia ciudata a directorului general Ion Bratulescu, un lucru este cert. De la privatizarea sa atipica in anul 1997 - cazul a facut mari valuri la acea data, compania intrand sub controlul InterAgro a controversatului om de afaceri Ioan Niculae - cand Asirom detinea 50 la suta din piata - activitatea sa a cunoscut derapaje ajungand in 2003 la doar 17 la suta.
Pentru anul 2005, optimismul este cuvantul de ordine, Asirom estimand o cota de piata pe segmentul RCA de 35,63 la suta.

Emitentii care nu indeplinesc criteriile CNVM vor fi tranzactionati pe sisteme alternative

Septimiu Stoica, vicepresedintele Comitetului Bursei de Valori, s-a aratat surprins de demersul directorului general de la Asirom, deoarece nu isi poate da seama in ce fel il poate prejudicia fuziunea celor doua piete. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca societatea, care acum este tranzactionata la categoria a doua a Bursei Electronice Rasdaq, sa nu indeplineasca anumite criterii impuse de legislatia pietei de capital pentru a fi mentinuta la cota Bursei.
Stoica a aratat ca, o data cu finalizarea procesului de unificare a celor doua piete reglementate, va avea loc o triere a emitentilor. In urma verificarilor, acele societati detinute public care nu indeplinesc criteriile cerute de legea pietei de capital vor fi tranzactionate pe sisteme alternative de tranzactionare.
In prezent, regulamentul privind pietele reglementate si sistemele alternative de tranzactionare asteapta aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), dupa primirea observatiilor de la institutiile si participantii din piata. In ceea ce priveste consultarea actionarilor Asirom fata de fuziunea celor doua piete, Stoica a replicat ca emitentii au fost invitati la discutii, dar ca acestia nu pot impiedica proiectul.
Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM, ne-a declarat ca regulamentul in aplicarea Legii 297 privind pietele reglementate si sistemele alternative de tranzactionare va fi facut public pana in luna martie, urmand a intra in vigoare pana in luna iunie.
El a adaugat ca viitoarele conditii de tranzactionare vor fi stabilite in asa fel incat Bursa sa fie competitiva in momentul integrarii europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri