Conditiile contractuale prevedeau ca cele doua companii Nova Trade si Uniqa Group Austria au obligatia ca pentru orice achizitie in Romania a unei companii care opereaza pe aceeasi piata cu Astra, sa actioneze impreuna ca parteneri cu drepturi egale. Uniqa detine in continuare un pachet de 27% din Astra, al doilea ca marime dupa Nova Trade, dupa ce compania a renuntat recent la preluarea asiguratorului.

Preluarea Unita este o incalcare a obligatiei asumate de Uniqa fata de Nova Trade care interzice intreprinderea de activitati ce ar intra in competitie cu activitatea Astra, se mai arata in comunicat.

In plus, Nova Trade sustine ca parteneriatul incheiat cu Uniqa acum trei ani ramane valabil, motiv pentru care va recurge la masuri legale pentru a-si apara drepturile, afirmand ca declaratiile facute recent de reprezentantul Uniqa sunt fara acoperire.

Uniqa a anuntat acum patru zile ca renunta la preluarea Astra, dupa ce negocierile pentru cumpararea restului actiunilor au esuat, pretul fiind considerat prea mare.

"Lucrurile trebuie luate asa cum sunt. Am ramas prieteni cu Dan Adamescu si trebuie sa discutam in urmatoarele zile pentru a ne pune de acord cum vom separa logo-ul Astra-Uniqa", a declarat Andreas Brandstetter, membru in boardul Uniqa Group Austria.

In prezent, grupul Nova Trade, care este controlat de Dan Adamescu, este actionarul principal al companiei Astra Asigurari, cu o detinere de 73% din actiuni.

Citeste si:

"Apreciez efortul domnului Adamescu, dar pur si simplu nu am putut fi de acord asupra pretului", a mai spus el.
Ca urmare a esecului negocierilor, nu mai exista o implicare operativa a grupului Uniqa in afacerile Astra pentru ca "nu e corect sa ne implicam si sa transferam cunostinte manageriale din pozitia de actionari minoritari", potrivit reprezentantilor Uniqa.

Uniqa: Nu eram obligati sa-l informam pe Dan Adamescu despre preluarea Unita

In 2005, Uniqa a cumparat un pachet de 27% din actiunile Astra Asigurari pentru 10 milioane euro.

Uniqa a preluat, in schimb, un alt asigurator din Romania, Unita, care era in prima jumatate a acestui an pe pozitia a sasea pe piata romaneasca, cu o cota de piata de 6,12% si prime brute subscrise de 270,5 milioane lei (74 milioane euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

La sfarsitul lui octombrie, grupul austriac de asigurari Uniqa anuntase ca isi va majora capitalul cu aproximativ 10%, pentru a echilibra efectele pe care le va avea asupra actiunilor preluarea Unita.