Fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) si-au continuat in octombrie politica de reducere a expunerilor cu risc ridicat, majorandu-si plasamentele in titluri de stat si obligatiuni municipale cu pana la 5 puncte procentuale, pe fondul reducerii detinerilor de actiuni listate, potrivit CSSPP.
Fondurile de pe pilonul II aveau, la sfarsitul lui octombrie, peste doua treimi (67,81%) din active in titluri de stat si obligatiuni municipale, fata de 63,05% la sfarsitul lunii septembrie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), arata NewsIn.

In acelasi timp, ponderea plasamentelor in depozite bancare a coborat la 13,29% in octombrie, de la 16,52% la sfarsitul lui septembrie.

Fondurile si-au mai diminuat detinerile in actiuni listate, ajungand in octombrie la 2,07%, de la 3,42% la sfarsitul lui septembrie, in timp ce activele plasate in fonduri mutuale au ajuns la 0,31% la finalul lui octombrie, fata de 0,10% cat erau in luna anterioara.

Reducerea plasamentelor in actiuni listate vine pe fondul evolutiei negative a Bursei de Valori Bucuresti in cursul acestui an. Astfel, indicele BET al celor mai lichide zece titluri a pierdut 70,83% din valoare in primele zece luni ale acestui an, iar indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, a scazut cu 85,94%.

Piata pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 598,4 milioane lei (163,47 milioane euro) la sfarsitul lui octombrie, in crestere cu 20,1% fata de luna anterioara, potrivit datelor CSSPP.

Cele 14 fonduri de pensii obligatorii aveau la sfarsitul lui octombrie 3.852.292 participanti de la care incaseaza contributii, cu 73.208 mai multi decat in septembrie.

Activele fondurilor de pensii de pe pilonul II au avut in octombrie ritmuri apropiate de crestere, cuprinse intre 17,89% (FPAP BRD) si 21,57% (FPAP KD).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri