Moneda nationala a pierdut aproape 6 bani pe parcursul sedintei, pana la 3,81 lei/euro, pe fondul datelor negative din ultimele zile despre ratingul Romaniei si inflatie, fara o legatura directa cu evolutia monedelor din regiune.
"Leul s-a depreciat, probabil, ca urmare a datelor despre scaderea ratingului de tara si despre inflatia peste asteptari. Nu e exclus sa apara si o teama de reancepere a "atacului asupra leului", dar probabil nu va avea amploarea din saptamanile trecute si nu vom ajunge sa mai vedem un curs de 4 lei/euro si dobanzi de 50% pe an", a declarat, citat de NewsIn, dealerul Bancii Transilvania Florin Bota.

Leul a pierdut constant teren pe parcursul sedintei, de la cotatii mai mici de 3,75 lei/euro in deschidere pana la 3,81 lei/euro. La ora 16:55, bancile cumparau un euro cu 3,8105 lei si il vindeau cu 3,8205 lei.

Fitch a retrogradat, ieri, Romania si a scos-o din categoria "investment grade", dupa ce i-a coborat ratingurile pentru credite pe termen lung in valuta, de la ‚BBB’ la ‚BB+’, si pentru credite pe termen lung in lei, de la ‚BBB+’ la ‚BBB-'.

Rata anuala a inflatiei a urcat la 7,39% in octombrie, de la 7,30% in septembrie, pe fondul cresterii preturilor pe cele doua grupe principale de marfuri - alimentare si nealimentare, dar mai ales pe servicii, contrar asteptarilor analistilor, care mizau pe temperare sau, in cel mai rau caz, stagnare.

In regiune, monedele emergente s-au depreciat in prima parte a sedintei, insa au revenit ulterior in jurul cotatiilor din deschidere. Astfel, forintul s-a depreciat de la 267,5 la 270,23 unitati/euro, insa a castigat apoi teren pana la 266,5 forinti/euro. Moneda poloneza a pierdut teren in prima faza de la 3,76 la 3,8450 unitati/euro, insa a revenit apoi aproape de nivelul de 3,76 zloti/euro.

La cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), leul s-a depreciat cu aproape 4 bani (0,9%), pana la 3,7835 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR arata o depreciere semnificativa a leului, cu peste 6 bani (2,2%), pana la 2,9706 lei/dolar, de la 2,9066 lei/dolar, cat era ieri.

Pe pietele internationale, dolarul a fluctuat semnificativ. Dupa o apreciere pana la 1,2680 dolari/euro, moneda americana a pierdut teren pana la 1,28 dolari/euro, insa a revenit ulterior la cotatii apropiate de 1,26 unitati/euro. La 17:00, ora Romaniei, euro era cotat la 1,2633 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 13,16% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 13,88% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 16,25% pe an de la 16,93% pe an, cat era ieri.

Dobanzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) s-au mentinut peste dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an, la niveluri de 13-16% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri