Ultimele date publicate de Banca Centrala indica o crestere a creditului neguvernamental cu 3,9% in iunie fata de mai (3,6% in termeni reali), pana la nivelul de 489.564 miliarde lei, ca urmare a cresterii cu 3,8 la suta a componentei in lei si a majorarii cu 4,0 la suta a celei in valuta (exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 4,5 la suta). La 30 iunie 2005, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 39,3 la suta (27,0 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2004, pe seama majorarii cu 33,7 la suta a componentei in lei (21,9 la suta in termeni reali) si cu 43,2 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 61,4 la suta).

In aceste conditii, intrarea in vigoare a normelor de restrictionare a creditarii in septembrie se dovedeste a fi un pas facut pentru evitarea dezechilibrelor macroeconomice. De altfel, Luc Popelier, director general - strategie si expansiune KBC, preciza recent ca este in regula sa ai o crestere a creditarii dubla fata de cresterea economica, dar o crestere cu 40% a creditarii, in conditiile unei cresteri economice de 5%, nu este sustenabila. Luc Popelier a amintit situatia similara din Polonia. Numai ca, in acel caz, Banca Nationala a Poloniei a trebuit sa ia masuri bruste de reducere a creditarii, iar rezultatul a fost deteriorarea portofoliului bancilor. De aceasta greseala insa BNR nu poate fi acuzata, deoarece este pentru a doua oara cand intervine in politica de creditare.

Reducerea graduala operata de BNR va ocoli totusi cateva forme de creditare: creditele pentru studii si cardurile de credit. In cazul cardurilor, creditele vor fi luate in continuare in limita a trei salarii lunare nete ale solicitantului, linie care poate fi prelungita pe parcursul intregii vieti. Cu toate acestea, bancherii nu se asteapta la o crestere spectaculoasa a cardurilor de credit, deoarece acest produs bancar mai trebuie perfectionat, iar piata este insuficient dezvoltata.

Tinta principala a BNR este ca odata cu temperarea creditarii sa fie redus si consumul. In acest sens, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca in 2005 consumul populatiei va inregistra o crestere de numai 7,4%. De asemenea, Comisia se asteapta ca in urmatorii ani sa avem cresteri mai reduse ale castigului salarial real, ceea ce va constitui o premisa pentru incetinirea cresterii consumului populatiei.


Pe total sistem, ponderea cardurilor de credit este de 10%-15%. Potential de crestere exista, dar ritmul de crestere nu cred ca va fi unul alert.

Patrick Gelin, BRD Groupe Socit Gnrale


Evolutia creditului neguvernamental

In ultimul an, creditul neguvernamental a crescut cu aproximativ 40%, atragand atentia FMI si a BNR care a considerat oportuna o noua restrictionare a creditului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri