Bank Leumi Romania a inceput sa aplice, din aceasta luna, noile norme de creditare a populatiei, prin care mentine gradul maxim de indatorare la 70%, nivel influentat insa de valuta si tipul dobanzii, de perioada de acordare si de garantia adusa la solicitarea creditului.
Bank Leumi a primit, pe 17 octombrie, avizul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei privind aplicarea normelor de creditare a persoanelor fizice.

"Bank Leumi Romania s-a aliniat recomandarilor BNR privind prudenta in creditare si, ca urmare, actualele norme si produse de creditare tin cont, in analiza capacitatii de rambursare a creditului, de profilul fiecarui tip de client, dar si de dinamica veniturilor acestora", se mai precizeaza in comunicatul bancii.

Regulamentul privind limitarea riscului de credit pentru persoanele fizice impune bancilor sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare. Astfel, creditorii vor analiza capacitatea de rambursare "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", exceptie facand veniturile pentru care clientul poate dovedi continuitatea, se precizeaza in noile norme.

Bancile vor fi obligate, de asemenea, sa stabileasca gradul maxim de indatorare a clientilor in mod diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (in functie de valuta, indexare, tipul dobanzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luand in considerare riscuri precum cel valutar, de rata a dobanzii si de majorare a costului creditului.

Din momentul publicarii regulamentului in Monitorul Oficial, pe 22 august, bancile comerciale cu norme proprii de creditare au avut la dispozitie 45 de zile pentru a-si adapta conditiile de creditare la noile prevederi ale regulamentului, termenul limita fiind 6 octombrie.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri