Leul s-a apreciat cu opt bani, pana la 3,72 lei/euro spre finalul sedintei fata de nivelul din seara precedenta, dupa castiguri puternice in prima parte a zilei, pe fondul unor vanzari de valuta, decorelat de restul monedelor emergente.
"Leul s-a apreciat destul de puternic inca din deschiderea sedintei, pe fondul unor ordine de vanzare de valuta, insa volumul de tranzactionare este inca redus. Daca ieri (joi, n.r.) miscarea a fost similara cu cea a monedelor din regiune, astazi (vineri, n.r.) leul a evoluat diferit fata de celelalte monede emergente", a spus un dealer, citat de NewsIn.

Leul s-a apreciat cu aproape sapte bani in prima parte a sedintei de vineri, de la 3,79 lei/euro la 3,7220 lei/euro, ulterior depreciindu-se usor la aproximativ 3,74 lei/euro, nivel in jurul caruia a fluctuat ulterior. Spre finalul sedintei, leul s-a apreciat brusc cu doi bani, iar la ora 17:00 bancile cumparau un euro cu 3,7205 lei si il vindeau cu 3,7255 lei.

In regiune, monedele au evoluat diferit, zlotul polonez depreciindu-se in prima faza de la 3,67 la aproape 3,74 unitati/euro, dupa care a castigat teren pana la 3,7075 zloti/euro. Forintul s-a depreciat initial de la 267,5 la 271,7 forinti/euro, dupa care a revenit la nivelul din deschidere.

"E posibil ca aceasta apreciere spre finalul zilei, care s-a manifestat si pentru restul monedelor emergente, sa fie pe fondul unui sentiment pozitiv fata de regiune. Va urma intalnirea G20, unde se asteapta un plan de sustinere pentru aceasta zona", a mai spus dealerul.

La cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), leul s-a apreciat cu peste sapte bani (1,95%), pana la 3,7379 lei/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat vineri de BNR arata o apreciere a leului cu peste 10 bani (3,44%), pana la 2,9444 lei/dolar, de la 3,0493 lei/dolar, cat era joi.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat pe parcursul zilei de vineri, insa cu o evolutie usor oscilanta, de la 1,2827 la aproape 1,26 dolari/euro. La 17:00, dolarul se depreciase usor, iar euro era cotat la 1,2711 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 13,06% pe an, usor sub cel din sedinta anterioara, de 13,36% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 14,69% de la 15,50% pe an, cat era joi.

Pe piata interbancara, dobanzile pentru o zi (de tip overnight) au coborat semnificativ in comparatie cu saptamanile anterioare, pana la 13-15% pe an, insa se mentin in continuare peste dobanda de politica monetara de 10,25% pe an.

"Tranzactiile se efectueaza la un nivel normal in prezent, insa, din punctul de vedere al liciditatii, nu exista inca un surplus de lei in piata care sa coboare foarte mult dobanzile", a mai spus acelasi dealer.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri