Criza financiara mondiala a inceput sa produca efecte asupra economiei reale, iar situatia nu va reveni la normal mai devreme de 1-2 ani, existand posibilitatea ca piata de capital sa se stabilizeze mai repede, dupa o perioada de asteptare din partea investitorilor, estimeaza analistii.
"Efectele crizei financiare internationale au inceput sa se mute in economia reala a Romaniei si situatia nu se va normaliza in mai putin de 1-2 ani", a declarat luni economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, la o dezbatere organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari (AAFBR).

Declaratia vine in contextul in care economia romaneasca se confrunta cu o scadere a cererii de pe principalele piete de export din zona euro, care a dus deja la reduceri ale productiei si la disponibilizari.

"Efectele in economia reala sunt doar la inceput si nu vom vedea o normalizare pe pietele financiare, in general, mai devreme de 1-2 ani. Lupta s-a mutat in economia reala", a mai spus Dumitru.

Pe de alta parte, presedintele Intercapital Invest, Razvan Pasol, considera ca piata de capital se va stabiliza mai devreme, dar Bursa de Valori va ramane la preturi mici si cu o lichiditate restransa, fara a reveni la nivelurile anterioare crizei.

"Cred ca piata de capital isi va reveni putin mai devreme, in cursul lui 2009", a spus Pasol.
El a adaugat ca revenirea va fi precedata de o perioada de asteptare, in care o parte a investitorilor va fi atrasa de plasamente in instrumente cu venituri fixe, mai sigure ca actiunile.

Piata romaneasca de capital a fost puternic afectata in 2008. De la inceputul anului, indicele BET al celor mai lichide zece titluri a pierdut 68,2%, iar indicele compozit al pietei, BET-C, a scazut cu 65,75%. Indicele sectorului societatilor de investitii financiare, BET-FI, a fost cel mai afectat, cu o scadere de 81,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri