"Efectele crizei financiare internationale au inceput sa se mute in economia reala a Romaniei si situatia nu se va normaliza in mai putin de 1-2 ani", a declarat luni economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, la o dezbatere organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari (AAFBR).

Declaratia vine in contextul in care economia romaneasca se confrunta cu o scadere a cererii de pe principalele piete de export din zona euro, care a dus deja la reduceri ale productiei si la disponibilizari.

"Efectele in economia reala sunt doar la inceput si nu vom vedea o normalizare pe pietele financiare, in general, mai devreme de 1-2 ani. Lupta s-a mutat in economia reala", a mai spus Dumitru.

Citeste si:

Pe de alta parte, presedintele Intercapital Invest, Razvan Pasol, considera ca piata de capital se va stabiliza mai devreme, dar Bursa de Valori va ramane la preturi mici si cu o lichiditate restransa, fara a reveni la nivelurile anterioare crizei.

"Cred ca piata de capital isi va reveni putin mai devreme, in cursul lui 2009", a spus Pasol.
El a adaugat ca revenirea va fi precedata de o perioada de asteptare, in care o parte a investitorilor va fi atrasa de plasamente in instrumente cu venituri fixe, mai sigure ca actiunile.

Piata romaneasca de capital a fost puternic afectata in 2008. De la inceputul anului, indicele BET al celor mai lichide zece titluri a pierdut 68,2%, iar indicele compozit al pietei, BET-C, a scazut cu 65,75%. Indicele sectorului societatilor de investitii financiare, BET-FI, a fost cel mai afectat, cu o scadere de 81,6%.