Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a atras luni depozite la o saptamana de 1,35 miliarde lei (circa 360 milioane euro), pentru care va plati o dobanda medie de 12,31% pe an, ca sa acopere nevoia de resurse pe termen scurt, a declarat directorul Trezoreriei, Stefan Nanu.
"Pentru acoperirea necesarului de resurse pe termen scurt, Trezoreria statului a atras din piata monetara depozite in suma de 1.350 milioane lei, cu o maturitate de sapte zile, la o rata medie a dobanzii de 12,31% si o maxima de 14,25%", a spus seful Directiei de Trezorerie si Datorie Publica din cadrul MEF, conform NewsIn.

Banii sunt necesari pentru finantarea temporara a unui decalaj intre cheltuieli si incasarea veniturilor. "Trezoreria foloseste ca instrument de asigurare a resurselor necesare efectuarii platilor din sectorul public atragerea de depozite de pe piata monetara interbancara, operatiune ce este efectuata cu eficienta si in conditii de control si limitare a riscurilor de finantare", a mai spus Nanu.

Bugetul de stat consolidat inregistra un deficit de circa 1,5% din PIB dupa primele zece luni, potrivit unei declaratii recente a ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Pentru aceasta saptamana, Finantele au anulat emisiunea de obligatiuni benchmark cu scadenta la 3 ani de joi si au decis sa emita, miercuri, certificate de trezorerie pe 3 luni, argumentand ca tendinta in piata este pentru finantari pe termene scurte. Astfel, MEF va emite pe 19 noiembrie certificate cu o valoare anuntata de 700 milioane lei.

Ministerul Economiei si Finantelor si-a propus sa atraga in noiembrie 3 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni benchmark si certificate de trezorerie, dupa ce la cele doua emisiuni din aceasta luna, ministerul a vandut obligatiuni cu maturitate la cinci ani in valoare de 190,8 milioane lei (circa 51,4 milioane euro), la care va plati un randament mediu anual de 12,65%, precum si certificate cu discont pe sase luni de 770,62 milioane lei (aproape 201 milioane euro), cu un randament mediu anual de 13,69%.

Dobanzile platite de Finante au urcat semnificativ in ultimele luni, pe fondul cresterii dobanzilor din piata monetara, dupa ce banca centrala a majorat dobanda cheie de la 7% anul trecut pana la 10,25% in prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri