Moneda nationala a recuperat usor din pierderi pe finalul sedintei de miercuri, pana in apropiere nivelul din seara precedenta, de 3,83 lei/euro, intr-o miscare regionala antrenata de deprecierea dolarului puternica a dolarului.
"Leul s-a apreciat pe finalul zilei, in ton cu regiunea, pe fondul deprecierii semnificative a dolarului. Cu toate acestea, a fost o sedinta linistita, in care jucatorii au stat mai mult in expectativa, iar leul se pare ca repeta scenariul zilelor trecute, pastrand rezistenta deasupra nivelului de 3,85 lei/euro", a spus un dealer din piata, pentru NewsIn.

Leul s-a depreciat chiar inaintea deschiderii sedintei valutare, de la 3,8150 la 3,83 lei/euro si a continuat apoi deprecierea, pana la un cotatii minime de 3,8550 lei/euro. Ulterior, leul s-a intarit usor si a fluctuat in intervalul 3,84 si 3,8450 lei/euro. La ora 16:45, iar bancile cumparau un euro cu 3,8285 lei si il vindeau cu 3,8365 lei.

In regiune, monedele au avut o evolutie similara. Dupa o depreciere de la 3,81 la 3,8745 unitati/euro, zlotul s-a apreciat pana la 3,8330 zloti/euro, in timp ce forintul a pierdut teren initial de la 269,7 la 272,57 unitati/euro, intarindu-se apoi pana la 271 unitati/euro.

La cursul de refierinta publicatde BNR, leul si-a continuat miercuri tendinta de depreciere in fata euro, pierzand 0,08% pana la 3,8421 lei/euro, noua cotatie minima a ultimei luni. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat miercuri de BNR arata o apreciere nesemnificativa a leului, cu 0,07% pana la 3,0425 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana a fluctuat in intervalul 1,2600 si 1,2660 unitati/euro pana in jurul orei 16:00, ora Romaniei, cand s-a depreciat brusc, pana la 1,2775 unitati/euro, dupa ce au fost afisate statistici negative despre economia SUA pentru luna octombrie. La ora 16:45, euro era cotat la 1,2775 dolari.

Numarul proiectelor de constructie de case din Statele Unite a scazut cu 4,5% in octombrie, pana la un nivel minim record, indicand ca problemele de pe piata imobiliara vor continua. Totodata, preturile de consum au scazut in octombrie fata de luna precedenta, in contextul in care evolutia negativa a economiei a ieftinit energia.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,86% pe an, sub cel din sedinta anterioara, de 9,79% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 8,89% de la 10,68% pe an, cat era marti.

Pe piata interbancara, dobanzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) au coborat fata de sedintele anterioare, la 8-9% pe an, sub dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an.

"Se pare ca dobanzile sunt in continuare foarte jos, cu toate ca si BNR si Ministerul Finantelor au atras bani din piata. Este inca un exces de lichiditate in piata, dupa ce bancile s-au grabit sa isi constituie rezervele minime obligatorii. Cu toate acestea, dobanzile sunt scazute doar pe termen scurt. Pentru depozitele cu maturitate mai mare, ele au ramas la niveluri ridicate", a spus acelasi dealer, pentru NewsIn.

Banca centrala a atras, miercuri, 270 milioane lei (70,27 milioane euro) de la patru banci, sub forma de depozit cu scadenta pe 24 noiembrie, la o dobanda de 10,25% pe an, egala celei de politica monetara.

Tot miercuri, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a atras 1 miliard lei in depozite scadente in 25 noiembrie, cu dobanda medie de 12,78% pe an, si a vandut certificate de trezorerie cu discont, scadente dupa trei luni, in urma carora a obtinut 597,1 milioane lei (155,4 milioane euro), la un randament mediu record, de 14,19% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri