"Nu cred ca va fi crestere anul viitor pe piata de leasing din Romania. Piata de leasing romaneasca ar putea da semne de revigorare in semestrul al doilea din 2009, dupa ce in primul semestru revigorarea este doar etapizata", a declarat presedintele MKB Romexterra Leasing IFN, Cornel Constantinescu.

El a adaugat ca "se vor face tranzactii, dar nu la volume foarte mari", astfel incat volumul de finantari la nivelul pietei romanesti de leasing va fi anul viitor mai mic cu circa 25-30% fata de 2008, conform NewsIn.

"In ce priveste segmentul auto, in niciun caz nu cred ca vom asista la o crestere", a mai spus Constantinescu, care a adaugat ca nici pe piata de leasing imobiliar nu se fac multe tranzactii si se observa deja o scadere a preturilor bunurilor imobiliare.

Piata de leasing auto second-hand s-ar putea revigora in 2009

Companiile de leasing se pot orienta catre segmentul de leasing auto second-hand pentru dezvoltarea afacerilor in 2009, in conditiile in care volumele de vanzari pe acest segment ar putea creste, considera Constantinescu.

Citeste si:

El a explicat ca masinile noi cumparate pana in prezent de populatie si firme vor deveni obiect de tranzactionare pe piata de leasing auto second-hand, care "vor fi completate de autoturismele second-hand din strainatate".

"Persoanele fizice si juridice care au masini le vand, iar cei care le cumpara au nevoie de finantare", a explicat seful MKB Romexterra Leasing, care a adaugat ca sunt deja companii pe piata romanesca de leasing care au in portofoliu acest tip de finantari.

In primul semestru din 2008, piata de leasing auto second hand reprezenta 6% din totalul finantarilor auto. Piata de leasing auto a ajuns la 2,1 miliarde euro la sfarsitul primului semestru, cu o pondere de 71% in total piata de leasing.

In 2007, valoarea bunurilor finantate in leasing a avansat cu 51,6%, pana la 4,94 miliarde euro.
Secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu, estima in urma cu trei luni ca piata romaneasca de leasing ar putea creste in acest an cu 20%, la 6 miliarde euro.