In ultimele zile, dobanzile pe piata monetara scazusera semnificativ, pana la 9% pe an. Bancile nu mai cumparau lei deoarece isi constituisera deja rezervele minime obligatorii, pe care trebuie sa le depuna la BNR pana pe 23 ale fiecarei luni.

Dobanzile interbancare la depozitele overnight au mai urcat usor fata de nivelul de dimineata, pana la 11% pe an, peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de astazi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,86% pe an, sub cel din sedinta anterioara, de 9,79% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 8,89% de la 10,68% pe an, cat era marti, conform NewsIn.

Tot astazi, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a atras 1 miliard lei in depozite scadente in 25 noiembrie, cu dobanda medie de 12,78% pe an, si a vandut certificate de trezorerie cu discont, scadente dupa trei luni, in urma carora a obtinut 597,1 milioane lei (155,4 milioane euro), la un randament mediu record pentru ultima perioada, de 14,19% pe an.