BNR a trecut din august la regimul de tintire directa a inflatiei, dezvaluie pentru Reuters viceguvernatorul Cristian Popa. Noul regim de politica monetara presupune anuntarea unei tinte de inflatie, cu o marja de eroare.
Reusita in tintirea inflatiei (TI) presupune un fel de pariu cu publicul din Romania al Bancii Nationale, miza fiind atingerea unei anumite tinte anuale de inflatie, cu o marja de variatie in jurul acestei tinte. Oficialii BNR au precizat ca vor incerca sa reduca inflatia la nivelul de 7-7,5% pina la finele acestui an, fara sa precizeze inca si un interval de variatie in jurul tintei. Anuntul trecerii la tintirea inflatiei in luna august nu ar justifica explicarea derapajului de la tinta printr-o marja, sustine analistul Daniel Daianu. Performantele regimului de tintire a inflatiei trebuie judecate pentru o perioada mai indelungata de timp. Anuntarea acum a unei marje pentru sfirsitul anului nu ar fi corecta, spune consultantul financiar Bogdan Baltazar. Noutatea consta in caracterul predictibil al politicii monetare si in transparenta sa, intrucit vor fi publicate estimarile BNR privind inflatia pentru opt trimestre, alaturi de o analiza care va prezenta riscurile si beneficiile, explica viceguvernatorul Popa, pentru Reuters.

Transparenta indirecta

Intr-adevar, succesul TI presupune ca, in primul rind, romanii sa creada in tinta anuntata de BNR si deci sa existe un efort de comunicare si transparenta mult sporit al reprezentantilor BNR. Anuntind in premiera trecerea la un nou regim de politica monetara prin intermediul unei agentii straine, fie ea si Reuters, putem spune ca, din acest punct de vedere, BNR a pasit cu stingul.

Curs liber si nu prea

Viceguvernatorul BNR a afirmat ca banca va continua sa foloseasca interventiile limitate asupra ratei de schimb valutar, adica va mentine regimul de flotare controlata pentru moneda nationala pentru inca niste ani. El a aratat ca banca centrala nu are un nivel de schimb preferat pentru leu. Analistii estimeaza ca Romania nu este pregatita inca pentru un regim de flotare libera a cursului, ca urmare a deficitului de cont curent si a riscurilor privind intrarea in tara de fonduri speculative.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri