Modificarea comisioanelor stabilite in contractul de imprumut bancar si introducerea de noi comisioane pe parcursul derularii contractului, fara acordul clientului, pot fi sanctionate cu amenzi de la 5.000 lei la 50.000 lei, a decis miercuri Guvernul.
Bancile trebuie sa le ofere clientilor contractele de credit inca din faza pre-contractuala, impreuna cu o simulare de costuri, sa prezinte costurile totale ale creditului in orice forma de publicitate, sa mentioneze in contract toate comisioanele percepute, aferente produsului financiar si sa nu majoreze comisioanele pe perioada derularii contractului de credit.

In cazul dobanzii variabile, bancile trebuie sa prezinte indicii in functie de care variaza aceasta, precum si formula de calcul, sa nu modifice clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional, acceptat de client si sa ii notifice pe acestia cu 30 de zile inainte sa decida modificarea unilaterala a clauzelor contractuale referitoare la costuri si sa inchida contul curent, aferent contractului de credit sau de depozit, odata cu finalizarea contractului.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat bancile, in momentul aplicarii noului regulament de creditare a populatiei, ca va reanaliza normele dupa trei luni, potrivit declaratiilot de marti ale consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 - care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice - a fost publicat in Monitorul Oficial in 22 august si a inceput sa fie aplicat de toate bancile de la inceputul lunii octombrie.

"Actul normativ urmareste sa asigure un grad inalt de protectie a consumatorului de servicii financiare, astfel incat sa sporeasca increderea consumatorilor in contractele pe care le incheie cu furnizorii de servicii financiare bancare si nebancare", a declarat, la finalul sedintei de guvern de miercuri, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Dan Vlaicu.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va prelua atributiile de control de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), in cazul creditului de consum si a creditului ipotecar.

Si agentii imobiliari risca amenzi de 30.000 lei daca nu isi informeaza corect clientii


Daca agentii imobiliari nu vor respecta dispozitiile referitoare la obligativitatea de a le prezenta clientilor, in faza pre-contractuala, toate informatiile esentiale cu privire la imobilul ce urmeaza a fi tranzactionat, vor fi sanctionati cu amenda contraventionala cuprinsa intre 3.000 lei si 30.000 lei.

Astfel, agentii imobiliari sunt obligati sa le prezinte clientilor, in faza pre-contractuala, toate informatiile esentiale cu privire la imobilul ce urmeaza a fi tranzactionat, inclusiv preturile practicate in piata, situatia juridica a imobilului, nivelul estimativ al costurilor ce urmeaza sa fie suportate de client si nivelul comisionului practicat de agentia imobiliara.

In plus, agentii imobiliari sunt obligati sa prezinte si sursele de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericol de inundatii sau surpari, organizarea in apropiere a unor manifestari populare periodice, istoricul terenului sau al cladirii si posibile dezavantaje ale vecinatatilor.

Agentiile imobiliare nu mai au voie sa perceapa penalitati pentru neefectuarea tranzactiei, din culpa clientului, in cuantum mai mare decat valoarea comisionului pe care acesta il datora agentiei in cazul efectuarii tranzactiei.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri F