Participatiile strainilor la capitalul companiilor care activeaza pe piata financiara romaneasca s-au injumatatit in septembrie, la 34 milioane euro, potrivit datelor publicate de Registrul Comertului, pe fondul agravarii crizei de pe piata financiara mondiala.

In septembrie 2007, strainii au injectat 76 milioane euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

"Firmele straine sunt obligate acum sa se ocupe de propriile probleme din tarile dezvoltate, pe fondul turbulentelor internationale", a declarat, citat de NewsIn, analistul economic Matei Paun.

El considera ca societatile care au filiale in tari emergente precum Romania nu mai sunt interesate sa investeasca, in conditiile in care au probleme de solvabilitate.

Paun a adaugat ca piata financiara din Romania s-a oprit din cresterea puternica inregistrata pana de curand, motiv pentru care nu mai reprezinta o atractie pentru investitorii straini.

In primele noua luni din 2008, piata financiara romaneasca a atras circa 371,55 milioane euro prin participatii straine la capitalul firmelor, cu 20% mai putin fata de acelasi interval din 2007, cand valoarea acestora depasea 461,7 milioane euro, potrivit ONRC.

Astfel, participatiile la capital ale strainilor la firme din piata financiara romaneasca reprezinta 11% din totalul investitiilor straine directe de capital in primele noua luni, in conditiile in care acestea totalizau 3,39 miliarde euro.

"Este normal ca intr-o perioada de criza sa scada investitiile, asa cum se intampla si in alte tari, in conditiile in care sunt mai putini bani", a declarat analistul economic Liviu Voinea.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Zeci de mii de PFA si intreprinderi familiale vor fi radiate in martie