"Piata a fost mai linistita astazi (marti, n.r.) fata de restul pietelor din regiune, nu au fost miscari exagerate. Leul nu s-a intarit la fel de mult ca celelalte monede emergente pentru ca, anterior, se depreciase mai putin.
Nu se fac multe tranzactii, speculatorii prefera zlotul sau forintul si evita leul, se gandesc de doua ori inainte de a intra pe piata, stiind ca BNR este atent", a declarat, citat de NewsIn, dealerul Bancii Comerciale Carpatica, Florin Constantinescu.

Leul a castigat aproape doi bani in primele tranzactii, pana la 3,7830 lei/euro, dar a inceput sa piarda treptat teren dupa deschiderea sedintei valutare, pana la 3,81 lei/euro. Pe finalul sedintei, moneda nationala a recuperat usor din pierderi, apreciindu-se pana la aproximativ 3,80 lei/euro. La ora 17:00, bancile cumparau un euro cu 3,7970 lei si il vindeau cu 3,8070 lei.

In regiune, monedele emergente au profitat de deprecierea dolarului in fata euro si s-au apreciat semnificativ. Astfel, forintul a revenit sub cotatiile din deschidere, de 259 unitati/euro, dupa o depreciere de pana la 262,8 forinti/euro. Zlotul polonez s-a intarit pe tot parcursul zilei, insa mult mai accentuat pe finalul sedintei, castigand teren de la 3,8550 la 3,79 unitati/euro.

La cursul de referinta, leul s-a apreciat usor, cu 0,14% pana la 3,7933 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR arata o apreciere a leului cu aproape 5 bani (1,54%), pana la 2,9532 lei/dolar, de la 2,9993 lei/dolar, cat era luni.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat puternic in fata de euro dupa ora 16:00, ora Romaniei, pana la 1,3080 dolari/euro, dupa publicarea datelor revizuite privind cresterea economica in trimestrul al treilea din SUA, care au fost sub asteptari. La 17:00, ora Romaniei, euro era cotat cu 1,3020 dolari.

Citeste si:

Totodata, Federal Reserve a anuntat doua noi initiative in valoare de 800 miliarde dolari, pentru deblocarea creditelor ipotecare, de consum si pentru firmele mici.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 13,53% pe an, usor mai scazut decat cel din sedinta anterioara, de 14,04% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 15,00% de la 16,66% pe an, cat era luni.

Pe piata interbancara, dobanzile la depozitele overnight au revenit la niveluri ridicate, de 14-17% pe an, peste dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.

"Si pe termen lung, dobanzile pe piata monetara au mai urcat chiar pana la 20% pe an. Nu se fac multe tranzactii, jucatorii preferand swap-urile, unde isi pot inchide pozitiile mai usor", a mai spus Florin Constantinescu.