"Probabil ca vom merge pe norma 14/2008, de fuziune intre cele doua fonduri. Vom face tot ce este legal pentru ca aceasta tranzactie sa aiba loc", a mentionat Nitescu, citat de NewsIn.

Arbitrul pensiilor private a respins preluarea Omniasig Pensii de catre BCR Leasing.

La sfarsitul lunii septembrie, grupul Banca Comerciala Romana (BCR), care controleaza al optulea jucator pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), a anuntat ca s-a inteles cu actionarii administratorului Omniasig Pensii pentru preluarea acestuia.

"Consiliul CSSPP a respins tranzactia prin care BCR Leasing intentiona sa cumpere pachetul de actiuni al Omniasig Pensii, deoarece grupul BCR (controlat de Erste Bank) ar fi fost actionar majoritar la doua fonduri de pensii. Potrivit legii, un actionar nu poate controla sau administra mai mult de un fond de pensii obligatorii", a precizat vicepresedintele CSSPP Ion Giurescu.

BCR Administrare Fond de Pensii, administratorul de pe pilonul II al grupului BCR, este detinut in proportie de 99,99% de BCR. BCR Leasing IFN este controlata tot de Banca Comerciala Romana (BCR), care detine 89,03% din capital.

Giurescu a mentionat ca al doilea motiv pentru care CSSPP a respins aceasta tranzactie consta in lipsa de experienta a BCR Leasing in administrarea de pensii private obligatorii (pilonul II).

Citeste si:

El a aratat ca exista posibilitatea - conform normei 14/2008 - fuziunii intre cele doua fonduri de pensii private, care ar urma sa devina o singura entitate, in administrarea BCR.

In cazul unei fuziuni, legislatia prevede ca participantii se pot transfera la un alt fond de pensii fara costuri timp de trei luni, deoarece fondurile de pensii sunt entitati fara personalitate juridica, constituite in baza unui contract de societate civila si, prin urmare, trebuie sa se tina cont de vointa participantilor.

Fondurile care fuzioneaza au la dispozitie 90 de zile pentru a-si face publicitate conform unui prospect nou sau a celui vechi, iar participantii care nu agreeaza conditiile fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati la alt fond, potrivit CSSPP.

De asemenea, Casa Nationala de Pensii va procesa mai repede - lunar si nu trimestrial - cererile de transfer aparute in urma unui proces de fuziune intre fonduri.

La 31 octombrie, Omniasig Pensii, care gestioneaza fondul Omniforte, avea active de 6,97 milioane lei si 57.411 participanti, in timp ce BCR Fond de Pensii, care gestioneaza fondul BCR, avea active de 19,11 milioane lei si 120.868 participanti.